Aktywne Wpisy

przegro_pisarz +22
Od dzisiaj zacząłem ćwiczyć na siłowni. Celem jest: poprawa zdrowia, sylwetki, samopoczucia. Tak żeby wyglądać chociaż przeciętnie, albo osoba, która raz w tygodniu jest aktywna. Dostać polubienia na Tinderze.
Czas do: 1.03 2027.
Waga 85.2kg 183cm
Jem min1.6g/kg białka codziennie twaróg i WPC. Mam kreatynę, D3, glicynian magnezu.
Proszę trzymajcie za mnie kciuki.
Czas do: 1.03 2027.
Waga 85.2kg 183cm
Jem min1.6g/kg białka codziennie twaróg i WPC. Mam kreatynę, D3, glicynian magnezu.
Proszę trzymajcie za mnie kciuki.
źródło: 1000041005
Pobierz
JatuArmy +172
#konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem
Akurat na czasie bo znowu amerykańce coś knują i trzeba ludziom przypomnieć
Reszta w komentarzu bo Król Bezpieczeństwa i Higieny Pracy nie pozwala na obrazki powyżej 10mb
Akurat na czasie bo znowu amerykańce coś knują i trzeba ludziom przypomnieć
Reszta w komentarzu bo Król Bezpieczeństwa i Higieny Pracy nie pozwala na obrazki powyżej 10mb
źródło: image
Pobierz

Kupiłem nowe auto. I nie, nie żałuję ani złotówki.
Przez całe życie jeździłem używanymi samochodami. Zwykle miały po około 150 tys. kilometrów przebiegu i swoje lata na karku. Bo przecież „nowego auta się nie opłaca” — ile razy to słyszałem? Że od razu traci na wartości, że pełne elektroniki, która tylko czeka, żeby się zepsuć, a każda naprawa to minimum kilka tysięcy. Znacie to, prawda?
No cóż… Kupiłem nowe auto. Prosto z salonu, segment C, pachnące nowością, bez historii i bez stresu.
I powiem Wam jedno — to była jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem.
Przez lata z używanymi autami ciągle coś było nie tak. Co chwilę jakaś drobna (albo mniej drobna) usterka. A to czujnik, a to zawieszenie, a to coś dziwnego w silniku, czego nawet mechanik nie potrafił od razu rozgryźć. Jasne, da się z tym żyć — ale życie z tym nie jest ani wygodne, ani tanie.
Dziś mam nowe auto, przejechałem już kilka tysięcy kilometrów i… pełna satysfakcja. Spalanie? Świetne — niecałe 6 l/100 km. Dynamika? Dla mnie w zupełności wystarczająca. Jeżdżę w zakresie 60–130 km/h i nigdy nie czuję, że brakuje mocy. Komfort, spokój i brak stresu. Zero nieprzewidzianych problemów.
Piszę o tym, bo przez lata wmawiano mi, że nowe auto kupują tylko naiwni. Że „mądrze” to kupić używane — większe, wygodniejsze, lepszej klasy i o połowę tańsze. Dziś wiem, że to nie dla każdego. Taki zakup ma sens, owszem — ale dla ludzi, którzy znają się na mechanice, potrafią rozpoznać zdrowe auto od złomu na pierwszy rzut oka. Ja do nich nie należę i nie zamierzam się oszukiwać.
A gdy zacząłem się rozglądać po rynku używanych? Włos jeży się na głowie. Cofane liczniki, auta powypadkowe, składane z trzech innych, zalane, „igiełki” po Niemcu — bajka dla naiwnych. Jedna zła decyzja i człowiek zamiast jeździć, spędza lata w sądach albo w warsztatach. Ja nie mam na to czasu, nerwów ani ochoty.
Podsumowując — nowe auto to spokój, przewidywalność i satysfakcja. Może nie jest to opcja dla każdego, ale w moim przypadku był to strzał w dziesiątkę.
#autohandel #motoryzacja #oswiadczenie #samochody
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: To jest kłamstwo powtarzane zazwyczaj przez ludzi których po prostu na nowe auto zazwyczaj nie stać. Zauważ, że u bardzo wielu ludzi to trochę nowsze auto lub całkowicie nowe zaczyna się nagle opłacać jak zaczyna być ich stać na to wszystko.
Ja obecnie jestem team poleasingowe. Pierwszy strzał utraty wartości jest już za nami, nadal mamy świeży samochód z pewną historią, a jest taniej.
Nowe jest nowe, nie ma przepoconych siedzeń, nie śmierdzi, kierownica nie jest
@mirko_anonim: Przypominam, że Daci są dokładnie te same silniki co w Mercedesie.
Ale kupiłeś segment C, nie wiem, być może nigdy nie jeździłeś E ani F po prostu.
Ja napiszę dla osób, które się wahają pewien aspekt czysto ekonomiczny:
Nowe auto to ogromny wydatek na starcie i obowiązkowe AC, które swoje kosztuje (no chyba, że masz w dupie czy Ci je ukradną), a dodatkowo trzeba przeprowadzać przeglądy w okresie gwarancji,
Toyota carina 2.0 zrobilem 120kkm za łącznie jakieś 10k zl (zakup plus serwis), jak trzeba było luz zaworowy ustawić to oddałem na zlom
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
@KrnabrnyDzik: Twój wpis jest bardzo logiczny, a w zakupie auta w salonie bardziej chodzi