Wpis z mikrobloga

Szukam rozwiązania problemu słabego zasięgu na ogrodzie. Mam garaż blaszany oddalony od domu 30m, jest w nim kilka urządzeń, którymi chciałbym sterować po WiFi, niestety zasięg routera domowego tam nie dociera. Jak najlepiej rozwiązać taki problem? W domu AP na kablu do routera + na zewnątrz AP radiowo przy garażu? Czy iść w Ubiquiti Unifi 6+/6 Pro/7 Lite czy może TP-Link Omoda? #wifi #siecikomputerowe #router #informatyka #internet #smarthome
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JonWelder: Stare używane UBNT NS M2 powieszone na domu i wycelowane w ten garaż, wyłączony airmax i będzie śmigać, po co ci tam 5 GHz, czy ac / ax?
  • Odpowiedz
@JonWelder: No to wyciągnij, każda inna opcja to g---o - mowa o "repeaterach", ewentualnie jak masz dobrą instalację elektryczną do tego garażu to można się pobawić w PLC, może te 30 Mbitów poleci jak nie masz w domu kupy kiepskich zasilaczy impulsowych.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr jednak znalazłem sposób aby jakoś wyciągnąć LAN na elewację i tam zamontować AP. Jako, że kasa nie gra roli, czy sądzisz, że dobrym pomysłem i najlepszą opcją, żeby mieć zasięg w blaszaku będzie zamontowanie U6 Mesh Pro lub U7 Outdoor? Lub masz coś innego do polecenia?
  • Odpowiedz
@JonWelder: Będzie git, ja tam bym powiesił ubnt M2, nawet nie loco a te większe, zawsze to większy zysk anteny i będzie na czym tracić jak masz blaszany garaż do pokonania. 5 GHz całkiem bez sensu, chyba że chcesz tam siedzieć z telefonem czy laptopem to wtedy może się przydać o ile będzie widoczność anten.
  • Odpowiedz