Wpis z mikrobloga

#facebook #logowanie
Hej mam problem już któryś raz ktoś chce mi wejść na Facebooka ostatnio było to gdzieś miesiąc temu dostałem maila z kodem do zmiany hasła, a dzisiaj się sytuacja powtórzyła w nocy dwa razy ktoś chciał zmienić hasło, Jak mogę się przed tym uchronić mam niby podany numer telefonu. Nie chcę za bardzo tego logowania dwuetapowego, widziałem coś że można jakieś klucze kupić na USB no ale jak to jest że za każdym razem jak będę chciał się logować na innym urządzeniu będę musiał taki klucz użyć pytajnik nie wiem macie jakieś porady co mogę zrobić żeby zabezpieczyć swoje konto
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie chcę za bardzo tego logowania dwuetapowego, widziałem coś że można jakieś klucze kupić na USB

@Dany92: Klucz sprzętowy to też rodzaj logowania dwuetapowego.
W dzisiejszych czasach 2FA to już raczej minimum, żeby być bezpiecznym.
Zainstaluj sobie google authenticator czy inną tego typu aplikację i tego używaj jako drugi składnik.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hodge2 a na przykład no bo ja się nie znam, jak zainstaluję tą aplikację i nie daj Boże zgubię telefon albo zapomnę hasła to już się wtedy nie zaloguje nigdzie? Nie wiem jeszcze myślałem tak żeby zrobić tą aplikację i jakoś do tej aplikacji przypisać ten klucz USB nie wiem czy tak się da pytajnik w razie gdybym miał problemy z telefonem to będę miał tak jakby zapisz na tym kluczu
  • Odpowiedz
jak zainstaluję tą aplikację i nie daj Boże zgubię telefon albo zapomnę hasła to już się wtedy nie zaloguje nigdzie?

@Dany92: Z tego co pamiętam, to jak dodajesz aplikację jako drugi składnik na FB to dostajesz listę tzw. recovery codes (kody odzyskiwania dostępu), które zapisujesz i chowasz w bezpiecznym miejscu, właśnie w razie jakbyś zgubił telefon.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hodge2 kolego mam jeszcze ostatnią prośbę. Mógłbyś polecić jakiś ten klucz f2u na Allegro najlepiej z usb-c bo kurde tyle tego jest że ja już nie wiem
  • Odpowiedz
@Dany92: Wg mnie do normalnych zastosowań apka autentykatora wystarcza, ale jak koniecznie chcesz hardware token, to polecam Yubikey.
Tylko zgodnie ze sztuką powinno się kupować dwie sztuki, bo jeżeli w jakimś systemie da się usunąć pozostałe faktory i zostawić tylko klucz sprzętowy, to jak go zgubisz, to jest zamiecione. Dlatego dodaje się dwa klucze i jeden chowa w bezpiecznym miejscu.
Ale nie pamiętam czy na FB da się całkowicie usunąć
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hodge2 ale powiedz mi jak to jest czy ja za każdym razem jak chcę wejść na Facebook to muszę ten klucz czy tą aplikację używać? Czy tylko ty chce się zalogować po raz pierwszy na nowe urządzenia
  • Odpowiedz