@bonekropik: Do 1130 dolicz różnice kursowe, marże dystrybutora na PL i marże sklepu PL. KNOX to firma z UK i DE więc możliwe, że po brexicie zmieniły się sposoby dystrybucji i na Polskę nie mają oficjalnej dystrybucji, więc jest większy łańcuch dostawców, co przekształca się na wyższą cenę końcową.
@kopilop: Dokładnie! Polscy dystrybutorzy robią wszystkich w c---a od lat bo mają duopol na rynku skupiony wokół dwóch molochów. Już kiedyś poszedłem viralem na jakiejś grupie motocyklowej jak im to wytknąłem, odezwał się sprzedawczyk z (a jak) "dobrych" sklepów motocyklowych że nie ma co kupować u niemca, a jak u nich jest drożej to wystarczy napisać o rabat i będzie taniej! No to napisałem, kask dalej był ~8% droższy niż
@bonekropik: jakis czas temu kask kupowalem, cena z polki standardowa, dorzucili przyciemniana szybke bo bez blendy, wyszlo juz atrakcyjnie, na zagranicznych portalach ten kask byl troche taniej ale zakup szybko niweczyl roznice, albo malowanie slabe, wzialem po prostu biala perle, ale w takim przypadku jak Ty to bym do hansa uderzal
@bonekropik: no ceny wyjściowe z d--y, z drugiej strony - to co brałem w sklepach stacjonarnie to jeszcze nigdy nie zapłaciłem ceny z metki. Chociaż sam pewnie nastepne zakupy będę robił w fc-moto.
Do 1130 dolicz różnice kursowe, marże dystrybutora na PL i marże sklepu PL. KNOX to firma z UK i DE więc możliwe, że po brexicie zmieniły się sposoby dystrybucji i na Polskę nie mają oficjalnej dystrybucji, więc
@bonekropik: rok temu kupowałem arai rx-7v evo będąc w UK. Cena 2300, to samo malowanie w Polsce 4999 ( ͡°͜ʖ͡°) nawet jakby dowalili super hiper promocję (która trwa dwa dni i obejmuje jeden egzemplarz) to i tak będzie o wiele drożej.
Już to pisałem kiedyś, kupowanie czegokolwiek do Moto poza jakimiś totalnymi duperelami w PL nie ma sensu.
@bonekropik: w polsce jest drozej bo koszty pracy sa wysokie, zobaczysz co sie bedzie dzialo jak tak dalej beda podnosic minimalna. Nic niebedzie sie oplacalo kupowac w polsce. U niemca taniej pomimo ze wiecej zarabiaja a to przez pazernosc polskiego rzadu i przez ich niskie podatki, oplaty i daniny. Sami sie w kozi rog zagonili
U mnie to samo. Końcówka wydechu, customoer kierunki czy droższy kask - ściągnięte z włoskich i niemieckich sklepów. Oszczędność prawie 2k PLN na wszystkim w zamian za kilka dni czekania na dostawę.
Ewentualnie macie jakiś pomysł, jaki to może być bezpiecznik?
@bonekropik: zamawiałem tydzień temu właśnie z niemiec podszewkę do kasku za 50 euro z wysyłką, u nas w kraju 420 zł XDD wiadomo polak bogaty niech buli
@bonekropik: Miras tak jest ze wszystkim, Niemca nie stać to musi mieć taniej, a my Polacy jesteśmy bogaci to mamy wyższe ceny, to je proste i logiczne xD
@bonekropik: Całym problem cen w przypadku Knoxa jest to że na całą Polskę jest jeden dystrybutor i oficjalnie nie możesz w internecie wrzucić niższej ceny bo cię z sieci wyrzucą więc jeżeli czegoś potrzebujesz trzeba dzwonić stacjonarnie do sklepów i w większości równają cenę
@bonekropik: kupowałem ostatnio na moto tour kask arai concept xe, napisałem do nich wiadomość, że u niemca jest za 2400 i czy mi sprzedadzą za 2500 i się zgodzili bez problemu. Warto czasem spróbować inny sklep niż rr, bo trzeba jednak pamiętać o kwestii reklamacji itp. W rr moto kupiłem rękawice od knoxa, puścił mi szew, nie miałem paragonu więc znaleźli tranzakcję po dacie i przyjęli.
Kurtka Knox Urbane Pro MK3
u polaka - 1399 zł
u niemca - ~1130 zł (wysyłka darmowa)
Kto kupuje sprzęt motocyklowy w polsce ten frajer
O dziwo wszystkie "niezależne" polskie sklepy oferują ją w tej samej cenie 1399 zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motocykle
Już to pisałem kiedyś, kupowanie czegokolwiek do Moto poza jakimiś totalnymi duperelami w PL nie ma sensu.
W sprzęcie muzycznym to samo. Na thomann.de wszystko tańsze.
@bonekropik: zamawiałem tydzień temu właśnie z niemiec podszewkę do kasku za 50 euro z wysyłką, u nas w kraju 420 zł XDD wiadomo polak bogaty niech buli