Wpis z mikrobloga

@Trzesidzida nie znam się, ale chyba do języka potrzebna jest własną gramatyka. Tutaj pomijając słowa, gramatyka jest dokładnie taka sama.
Ale co ja tam wiem. Ktoś mądrzejszy powiedział, że język to dialekt posiadający armię.
  • Odpowiedz
@kartofel Gramatycznie akurat są pewne różnice, np w odmianach. Do tego oczywiście są różnice w wymowie i słownictwie. To wszystko w połączeniu daje coś, czego nie zrozumie ktoś mówiący w standardowym polskim. Czyli kryterium zrozumiałości daje argument za tym, że to odrębny język. Z drugiej stroy, słownictwa śląskiego nie ma aż tak dużo, by uznać że śląski to odrębny język. Kryterium słownictwa wskazywałoby raczej na dialekt. Są też kryteria pozajęzykowe -
  • Odpowiedz
@Trzesidzida myślę, że językiem zostanie w chwili gdy Ślązacy uzyskają pełną autonomię lub wręcz separację.

Być może działa to w drugą stronę. Nikt nie chce uznać języka Śląskiego za język, w obawie przed separatyzmem. RAŚ był (może dalej jest) podejrzaną instytucją. Wysyłali pisemka do putlera żeby pamiętał o tym, że Śląsk to nie Polska i żeby ich oszczędził. ruscy mają takie zagrywki w zakresie wojny hybrydowej.
  • Odpowiedz