Wpis z mikrobloga

Brałem udział w komisji jako zwykły członek i z mojej perspektywy fałszerstwo wyborcze na etapie liczenia głosów jest niemożliwe, ponieważ w komisji jest 7-9 osób i więcej i raczej każda z nich jest z innego komitetu. Możliwe za to jest to, że osoba wpisująca protokół (przewodniczący najczęściej) lub osoba-informatyk w komisji odpowiedzialna za przesłanie danych do PKW "pomyli" się we wpisaniu liczby głosów do protokołu który przesyła do PKW droga elektroniczną. Ten protokoł w teorii podpisują wszyscy członkowie ale o północy po całym dniu mało kto czyta liczby tam wpisane i marzy żeby uciec do domu.

W razie wątpliwości głosy są w workach, które trafiają do PKW i powinny zostać ponownie przeliczone.

Więc tak - osoba sprzyjająca jednemu kandydatowi technicznie ma pełną możliwość "pomylić" się we wpisywaniu danych. Na przypale, ale może to zostać niezauważone.

#wybory #afera
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@papaj_21_37 ale żeby przekręcić wynik o 300 tys głosów to trzeba by zrobić skoordynowana akcję na wielką skalę. No i protokół się drukuje gdzie jest duża szansa że ktoś sprawdzi z brudnopisem.
  • Odpowiedz
@papaj_21_37: ja siedziałem w komisji z 10 lat temu to każdy brak kupkę i szedł w swój kąt liczyć, jak byś chciał kręcić to jedyna forma to dopisywać drugi krzyżyk i było to możliwe ale nikogo bym nie podejrzewał raczej
  • Odpowiedz
Nie posądzałbym nikogo o umyślność.

Tam jest taka sytuacja, że się siedzi od 6 rano do 2 w nocy z małą przerwą i ludzie na etapie liczenia są już wycieńczeni i po prostu się mylą.

Z tym że te pomyłki i anomalie powinny być w obie strony, zobaczymy jak będzie.

@papaj_21_37:
  • Odpowiedz
@papaj_21_37: jedynie co mozna o-----c to podac wynik kandydata 1 do kandydata 2 ale to trzeba chcieć i liczyć ze nikt tego nie sprawdzi bo będzie przypał i ponowne wypisywanie protokolu o 5 rano ( ͡° ͜ʖ ͡°)
reszte blokuje matematyka.

@hahaha322: mieli w------e na nowe wytyczne by weryfikowac QR? ruszajaca sie flaga to zadne zabezpieczenie.

@Pajakoss: teraz to zakazane, zadnych podziałów,
  • Odpowiedz
@Biszko Czyli miales zeskanowac kod i pokazac im co pokazuje sie na wyswietlaczu po zreskowaniu kodu. Ale gdy masz lewa aplilacje do skanowania kodu, lewego mobywatela oraz poprawne dane osoby z prawem do glosowaia to mozna edytowac aplikacje zeby pokazywala aplikacja wlasnie to co jest wymagane.
  • Odpowiedz
@Zipperek @bomba4 nie wiem jakie były obecnie wytyczne, ale ja pokazałem tylko odpaloną apkę, pani stwierdziła że jest ok bo rusza się flaga (dosłownie). Qr nie sprawdzali. Równie dobrze mógłbym im pokazać odpalonego gifa i też by się ruszała flaga
  • Odpowiedz
@amcarcia: i tak w krakowie lepiej sprawdzali teraz mobywatela niż 5 lat temu jak nikt z komisji nie ogarniał i albo chcieli odmawiać albo przechodziło bez realnego sprawdzania. Na parlamentarnych mobywatel się w-----ł więc nie miałem jak sprawdzić, ale jak tylko mogę to korzystam. Imho teraz komisje były lepiej przeszkolone, aczkolwiek dalej jest to dalekie od ideału. Niemniej jednak fałszywy (tudzież kolekcjonerski) dowód osobisty przeszedłby tak samo.

Sam siedziałem w
  • Odpowiedz