Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bisu: Smutne, to już chyba finał w tej fazie choroby. Zastanawia mnie od pewnego czasu dlaczego nie ma obowiązku, albo chociaż zalecenia szczepienia kotów. Wydaje mi się że mają znacznie więcej interakcji z dzikimi zwierzętami ( te które wychodzą na zewnątrz) niż psy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 92
@ilmari: można go wprowadzić w śpiączkę farmakologiczną i podawać leki przeciwwirusowe stosując protokół Milwaukee. Szanse są minimalne. Przynajmniej nie będzie bardzo cierpiał w świadomości.

Jak miałem kota przybłędę to pierwsze co zrobiłem to byłem go zaszczepić u weterynarza.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 8
@Grzesiok: koty mają bardzo długo wściekliznę bez objawów. Z tego powodu ugryzienie przez obcego kota jest bardzo niebezpieczne.
  • Odpowiedz
@bisu: Wścieklizna w Polsce praktycznie nie istnieje, są dosłownie śladowe przypadki. Tutaj nie ma się czego bać. Na Ukrainie może być inaczej, a szczególnie podczas wojny, gdzie nie jest to jakkolwiek kontrolowane przez służby leśne i jest masa gnijących ciał. Pod filmem jest opis, że masa zwierząt jest zarażonych wścieklizną i nie tylko koty, a tez króliki czy psy. To przez wojnę. Środowisko wojenne, masa trupów bardzo sprzyja rozwojowi takich
  • Odpowiedz
@spinaczel najpierw to musisz wiedzieć, że jesteś ugryziony przez zwierzę że wścieklizną. Dlatego tak ważne jest żeby od razu iść się przebadać, jak masz pogryzienie od obcego zwierzęcia i nie masz jak tego zweryfikować. Kiedy u człowieka pojawiają się objawy, no to już praktycznie trup.
  • Odpowiedz
  • 9
@bisu protokół Milwaukee ma jedno potwierdzenie skuteczności, tak że szanse naprawdę minimalne. W Brazylii opracowali nieco zmodyfikowaną metodę Recife, która podobno działa lepiej. Ale tak naprawdę to tylko ten jeden jedyny przypadek wyleczenia Jeanny Giese uznaje się za potwierdzony.
  • Odpowiedz
@dancop: Protokół milwaukee nie działa, oni przecież stwierdzili że nie wiadomo dlaczego ta jedna kobieta przeżyła.

@bisu @Grzesiok Z tego co pisał jakiś żołnierz na ukrainie to ten gość z 1-2 tyg? Wcześniej po prostu pogłaskał jakiegoś kota w okopie który się chciał schronić czy coś takiego. To była sytuacja w stylu że facet chciał się nim zaopiekować, a ten go udrapał/ugryzł.

P--------e ;/
  • Odpowiedz
można go wprowadzić w śpiączkę farmakologiczną i podawać leki przeciwwirusowe stosując protokół Milwaukee.

@bisu: Nie można bo chłopak już dawno nie żyje, ten film widziałem już kilka miesięcy temu.
  • Odpowiedz
@dancop: Protokół milwaukee nie działa, oni przecież stwierdzili że nie wiadomo dlaczego ta jedna kobieta przeżyła.

@PiersiowkaPelnaZiol: ponoć niektórzy ludzie wytwarzają antyciała zwalczające wirusa, tyle że na tyle późno, że wirus ich zabja
Więc wprowadza się w śpiączkę, by kupić trochę czas. Skąd wiem? Naukowy beukot, albo scifun (wyglądają typki podobnie) miał o tym filmik
  • Odpowiedz
Wścieklizna w Polsce praktycznie nie istnieje,

@Luqart: masz niestety nieaktualne dane, istnieje i mamy coraz więcej jej ognisk, trafia się nawet wśród zwierząt hodowlanych
  • Odpowiedz