Wpis z mikrobloga

Czy trudno jest samemu wyremontować mieszkanie w stanie deweloperskim? Majstry takie mają stawki, że idzie się za głowę złapać. Znalazłem płytki, które mi się podobają za 60 zł za m2. Majster wola 160 zł za ułożenie. To jakbym dwa razy z----l i zrobił po raz trzeci to i tak wychodzi taniej. ¯\(ツ)/¯

Cała łazienkę liczą sobie 20-25 tysięcy. Sama robocizna, bez paragonu. I jeszcze materiały trzeba samemu wnieśc. Za całe mieszkanie 60-70 tysięcy bez materiałów. Przecież to jest horror.

#remontujzwykopem #remont #wykonczenia
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ArtBB: jezu gdzie 25 za łazienkę deweloperską biorą złodzieje? No jest dużo łatwiej niż robić remont w starym pierdlu. Kwestia oczywiście indywidualna, bo jeden od razu złapie jak płytki kłaść, a drugi nawet nie poradzi sobie z malowaniem choćby się sfajdał.
  • Odpowiedz
  • 5
@ArtBB ziomek odpalaj YT poradniki i ogarniesz jak nie masz lewych rąk, ja sam kładłem płytki w całym domu łącznie z łazienką dzięki yt
  • Odpowiedz
  • 0
jak bardzo będziesz tolerować z-----e rzeczy w mieszkaniu

@sberatel: Jakbym miał 100% pewności, że majster nie z----e to bym jakoś przełknął. Ale mogę wydać kupę kasy i i tak mieć z-----e. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ArtBB wszystkiego się można nauczyć, mam znajomego co 5 lat temu ledwo pędzel trzymał a teraz na gładzie i malowanie ma kolejki na pół roku.
  • Odpowiedz
@ArtBB ja właśnie skończyłem robić większość remontu sam, łazienkę też, da się zrobić :) tylko potrzebujesz trochę sprzętu żeby to ładnie przyciąć, ale znowu możesz kupić i sprzedać po wszystkim.
  • Odpowiedz
Czy trudno jest samemu wyremontować mieszkanie w stanie deweloperskim?

@ArtBB: Ogarniesz. Jeżdżę na wózku i ogarnąłem, więc Ty też. Zastanów się natomiast czy warto, bo mi zajęło pół roku ale nie musiałem brać wolnego od renty xd
  • Odpowiedz
@ArtBB nie wiem, dowiem się za jakieś 2 miesiące i wtedy dam ci znać ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kupiłem dom i zamierzam samemu go wykończyć. Walić majstrów, najwyżej będzie trochę po japońsku.

Mario budowlaniec na YouTube i do przodu!
  • Odpowiedz
@ArtBB Mario budowlaniec, remont4you i będziesz miał zgodnie ze sztuką wykończone mieszkanie.

Z drugiej strony jak mieszkasz na wynajmie i masz pół roku mieszkanie szykować to taniej jest zlecić to fachowcom. Tylko nie za 60k a 30
  • Odpowiedz
@ArtBB: myślę, że spokojnie ogarniesz sam. Z takich bardziej istotnych informacji, to dowiedz się czy wylewka w łazience jest anhydrytem i czy tynk jest gipsowy. Jeśli obie odpowiedzi będą na "tak" to będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na odpowiednie przygotowanie - zeszlifowanie mleczka i użycie gruntu odcinającego (gips reaguje z cementem w kleju gipsowym i z czasem płytki mogą odspoić jeśli nie przygotujesz odpowiednio podłoża) + hydroizolacja w strefach
  • Odpowiedz
@ArtBB: Mnie bieda nauczyła kłaść gładzie i kafelkować.
Dasz sobie radę, jeżeli jesteś dokładny (a będziesz się starał bo Ci zależy bo Twoje) To powinno wyjść dobrze+

Nikt nie zauważył moich błędów i niedociągnięć (tylko ja je widziałem)
  • Odpowiedz
@ArtBB: absolutnie nie powinieneś robić gładzi jako warstwy pod płytki. Ewentualnie jak chcesz płytki ułożyć np. do połowy wysokości pomieszczenia, to gładź na górnym fragmencie zrobić warto, ale dopiero po przyklejeniu płytek.
  • Odpowiedz