Wpis z mikrobloga

Dawid Czerw jest swojego rodzaju fenomenem. Od lat ekspert szachowy, najwyższy ranking 2400 a do tego streamer. Wydawałoby się, że ogarnięty chłop i ma łeb na karku. Do momentu, gdy czytasz jego mądrości:
https://www.facebook.com/dawidszachuje/posts/pfbid02XHEZQWbWbFaSdPinECYQGPHc2cHLLDMxxsZ2REJxKQAeFp5KTRN9fdwtLBHPzhawl

Buduje on narrację w tym poście, że dla rodziców lepiej by było pozwolić dziecku na opuszczenie standardowej nauki, na rzecz szachów(gdzie, jak ktoś dobrze w komentarzu zauważył, szachy nie mają praktycznej wartości dla społeczeństwa). Bo jak Dawid pisze, przy wysokim rankingu, takie dziecko później będzie może zarabiało 5-cyfrową kwotę miesięcznie.

Zawsze sądziłem, że szachiści to całkiem mądrzy ludzie. Jednak wystarczy posłuchać trochę człowieka i jego poglądów, to człowiek automatycznie zmienia zdanie o nim...
#szachy #twitch
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Castellano: miałem kolegę w podstawówce i gimnazjum, same 2 z wfu 6. Dzisiaj gra w I lidze i zarabia 5 cyfrowo. Ma dziecko żonę, żyje mu się super. Czy matematyka albo j Polski mu w tym pomogły? No nie…jeśli wiesz co chcesz robić masz do tego talent to dlaczego nie
  • Odpowiedz
@joekey: i tak i nie bo różnica jest taka, że w sportach indywidualnych dużo ciężej jest odnieść sukces i się utrzymać niż w sportach zespołowych
  • Odpowiedz
jeśli wiesz co chcesz robić masz do tego talent to dlaczego nie

@joekey: sam sobie tu odpowiadasz, jeśli ktoś ma wyraźne predyspozycje w jakimś kierunku to można w to iść, jeśli nie ma, to machającypapiez.jpg

miałem kolegę w podstawówce i gimnazjum, same 2 z wfu 6. Dzisiaj gra w I lidze i zarabia 5 cyfrowo.

równie dobrze w wieku 15 lat mógł mieć kontuzję i nie mieć szans na żadną
  • Odpowiedz
(Co jest absurdem, bo z maturą to możesz sobie "wykładać chemię", a z tytułem GM (nawet przy rankingu minimalnym = 2500 elo) jesteś w stanie na luzie zarabiać 5-cyfrową kwotę miesięcznie.)

Absurdem to jest takie porównanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zdać maturę może praktycznie każdy. A zrobić GMa już nie. W ogóle xd że pisze to sam Czerw który przecież GMa nie ma mimo że całe życie poświęcił
  • Odpowiedz
@wap_eeL: @Cadfael nic nie wnosicie do dyskusji albo nie zrozumieliście mojej myśli przewodniej. Thomasa edisona w szkole uznano za tępego i wydalono ze szkoły. Matka coś tam uczyła go w domu ale dzięki temu miał wiele czasu i mamy dzięki niemu parę urządzeń…
  • Odpowiedz
@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka: Akurat Czerw dość często powtarzał że śmieszy go ekskluzywność szachów i robienie z szachistów mitycznych herosów, podczas gdy jedyne co potrafią to grać w grę planszowa.
I wielokrotnie wyśmiewał szachistów,.którzy tej ekskluzywność promowali albo oczekiwali pieniedzy od podmiotów X czy Y bo są przecież Panami Szachistami.

A co do wpisu... Ma w sporej mierze rację. Szachy są w takim miejscu, że talent nic nie daje, trzeba poświęcić ogrom czasu
  • Odpowiedz
Thomasa edisona w szkole uznano za tępego i wydalono ze szkoły. Matka coś tam uczyła go w domu ale dzięki temu miał wiele czasu i mamy dzięki niemu parę urządzeń…

@joekey: no a jeffreya jossa uznano za tępego i wydalono ze szkoły. ojciec coś tam uczył go w domu, ale nigdy o nim nie usłyszeliśmy, bo rzeczywiście był tępy. tak samo trafny przykład jak twój w tym kontekście.

a ty
  • Odpowiedz
@Castellano: szachisci są dobrzy w graniu w szachy, bo to trenują. To się nie przekłada do życia na codzień. Im więcej poświęcasz na szachy, tym mniej posiwecasz na wszystko inne. Dlatego geniusze są często upośledzeni w innych kwestiach, jak np normy społeczne
  • Odpowiedz