Wpis z mikrobloga

Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD

Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.

Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to już nie bug, to systemowe wprowadzanie w błąd.

I żeby nie było – nagrałem to. Bo wiem, że ciężko w to uwierzyć, jak się nie zobaczy na własne oczy.

Zastanawiam się, czy to w ogóle jest legalne. Przecież to jawne działanie wbrew woli klienta i bez jego wiedzy. Może ktoś z UOKiK lub UODO powinien się tym zainteresować?

Miał ktoś podobnie?

#allegro #inpost #afera #zakupy #technologia
Marcepanowy_Detektyw - Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD

Normalnie mnie...
  • 188
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcepanowy_Detektyw: o ja j---e

Klikasz sobie kup i zapłać, czym NIC NIE USTAWIASZ I NIC NIE WYBIERASZ. To tylko informacja, że możesz to sobie wziąć PŁATNYM PACZKOMATEM za 11,49.

Następnie robisz zamówienie wpadające w SMARTA w koszyku i finalizując podpowiada ci automat allegro, bo promują swoje boxy w Smarcie lub masz go bliżej adresu, niż Paczkomat. Mi normalnie u tego gościa w smarcie podpowiada paczkomat InPost.
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: No ale to korzystasz z dwóch opcji zakupu, jakbyś na pierwszym ekranie od razu podał blika to by poszło na paczkomat, bo tak masz domyślnie ustawione przy szybkim zakupie, po przejściu do koszyka masz "inne opcje dostawy" gdzie ich jest pierwsza. Zrób jedne zakupy przez opcję dwa koszyk, ustaw odbiór na paczkomat i następnym razem jak będziesz robił zakupy też będziesz miał paczkomat.
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: Chooje, pewnie wykupili pakiet przesyłek za pół darmo i nie spina im się wolumen, więc kombinują jak go wypełnić, żeby nie płacić większych stawek za przesyłkę. Z pocztą też to zrobili a potem jak podnieśli ceny to prawie do zera zjechały zamówienia realizowane za pośrednictwem PP. InPost chyba jako jedyny im się oparł.
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: Przy dwóch ostatnich zamówieniach już zacząłem sprawdzać czy Allegro zabroniło sprzedającym oferować metodę dostawy do Paczkomatu Inpostu. Jawna próba wycięcia konkurencji i wypromowania ich boxów, kosztem nieświadomego, a może bardziej niespodziewającego klienta. Małysz musi być kręcony.
  • Odpowiedz
@thcl: nie, u mnie 2 razy w ostatnim czasie podmieniło, raz na apce, raz na desktopie - już po wybraniu metody dostawy ( u mnie kurier), a przed wyborem sposobu zapłaty - na chwilę się zawiesza po czym zamienia na punkt allegro. Już dwa razy zapylałem do spożywczaka na wiosce, gdzie mają punkt, a kurier żeby tam dojechać przejeżdża koło mojego domu ¯\(ツ)/¯

@Marcepanowy_Detektyw u mnie to samo 2
  • Odpowiedz