Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie używający firmowego Copilota w pracy: czy wasza firma/korpo udostępnia wam wszystkie dostępne modele AI?
Każdy kogo pytam mówi, że cebulaki dają tylko 4o, ewentualnie GPT-4.1, bo Sonnety czy o1/o3 za drogie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#chatgpt #claude
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@callver34: Nope. Każdy kupuje sobie AI na własną rękę. Osobiście mam wykupione dwa: Claude oraz JetBrains AI. Z dotychczasowych doświadczeń Claude znacznie lepiej sobie radzi z programowaniem niż GPT. Natomiast JetBrains AI ma do wyboru, jaki model chcesz używać, ale gwoździem programu jest Junie, które wyśmienicie się nadaje do zadań typu "ty zrób, a ja zaraz wracam". Nawet ci commity porobi i powysyła, jak tylko o to poprosisz.
  • Odpowiedz
acznie lepiej sobie radzi z progra

@callver34: W ogóle to jak to wygląda z używaniem AI w firmach programistycznych? tj. nie ma żadnych zasad od góry zakazujących? bo kod źródłowy wypływa na zewnątrz do chata. Pytam jako przyszyły niedoszły stażysta programista.
  • Odpowiedz
  • 0
@B3r3t: Korpo mają z reguły subskrypcje typu enterprise albo inne umowy, które zabezpieczają własność intelektualną. Jeśli twoje korpo korzysta z enterprise gmaila czy outlooka, na bank jest wzmianka żeby nie korzystać z prywatnych kont do wymiany informacji, bo w przeciwieństwie do firmowych, nie są wyjęte z analizy i data miningu.
Do Copilota masz konto firmowe, gdzie to admin decyduje o konfiguracji, jakich modeli możesz używać etc.
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: Nie, płacisz tylko za JetBrains AI i w cenie masz wszystkie dostępne modele. Niektóre po prostu szybciej przepalają twój limit. Jako że i tak już używałem JetBrains All Product Pack, to AI Pro dostałem de facto za darmo. Dokładny spis cen możesz znaleźć tutaj: https://www.jetbrains.com/ai-ides/buy/?section=personal&billing=monthly

Podsyłam też listę modeli, które są obecnie do wyboru. Wszystko to z poziomu IDE i dodatkowo jest świetnie z nim zintegrowane, więc jak chce
tiritto - @mirasKo-Kalwario: Nie, płacisz tylko za JetBrains AI i w cenie masz wszyst...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz