Wpis z mikrobloga

Przypadkowo trafiłem na fajne gruzowanie Sabine Hossenfelder przez Professora Dave'a na YT:

https://youtu.be/6P_tceoHUH4?si=z9AeGnaAMXREI8jU

(tutaj wcześniejszy film, którego ten powyżej jest kontynuacją https://www.youtube.com/watch?v=70vYj1KPyT4)

Nawet nie byłem świadomy, że przez te parę lat, kiedy mam ją zablokowaną na wszystkich serwisach, aż tak się posunęła w swoim szurstwie i paszkwilanctwie. Dave ładnie wyjaśnia, jak dawanie atencji takim postaciom uderzającym w antyestablishmentowe, spiskowe tony odbija się niekorzystnie na całym społeczeństwie. Przed Sabine ostrzegałem chyba już z 7-8 lat temu, kiedy jeszcze polskie wydawnictwa - jak Copernicus Center Press - wydawały i promowały jej wysrywy jako "ciekawą perspektywę", a popularnonaukowe portale, kanały i blogaski zachwycały się jej "odważnymi" tezami.

#nauka #fizyka #szury #gruparatowaniapoziomu
Clermont - Przypadkowo trafiłem na fajne gruzowanie Sabine Hossenfelder przez Profess...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tryt_on: chyba nie warto - nie chce mi się tego oglądać w całości, ale przelatując po łebkach wychodzi na to, że Sabine jest antynaukowym, antyszczepionkowym szurem, który wciska swoje nienaukowe i antynaukowe tezy przy pomocy psychomanipulacji miniaturkami na youtubie ¯\(ツ)/¯
Jeśli kogoś interesują szczegóły to pan magister nagrał od c---a wafla antysabinowych filmików, więc pewnie jest tam więcej ciekawych i cennych informacji (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@Tryt_on: oglądałem ten albo inny jego materiał, zasadniczo Sabina jest przekonana, że fizyka powinna 'wrócić do korzeni' bo została zdominowana przez matematykę (co samo w sobie jest dziwnym stwierdzeniem), że współczesna fizyka cząstek to ściema nastawiona na wyciąganie pieniędzy a nauka tak naprawdę stoi w miejscu (co nie jest prawdą). Oczywiscie ona zajmowala sie czyms super ważnym i perspektywicznym, nie to co Ci ściemniacze w CERie. Do tego ma całą
  • Odpowiedz
  • 0
@Tryt_on: @kubako W skrócie: Hossenfelder nie dostała kiedyś roboty tam, gdzie chciała (jak twierdzi - tylko dlatego, że jest kobietą), więc rozpoczęła krucjatę przeciwko akademii, która jest de facto krucjatą przeciwko nauce, bo od krytykowania kierunku, w którym podąża fizyka wysokich energii, przeszła do antyestablishmentowych haseł "I don't trust scientists", tym samym dając paliwo wszelkiej maści szurom, którzy uważają, że skoro nawet od byłych naukowców słychać głosy krytyki w
  • Odpowiedz