Wpis z mikrobloga

Cześć! Obejrzałem ostatnio odcinek "Jedź bezpiecznie" w którym karano mandatami za przejeżdżanie przez przejścia dla pieszych (https://youtu.be/T2CmOt4sFFE). Ten odcinek doskonale przypomniał mi jak irytujący i bezsensowny jest to przepis.

Jestem kierowcą z wyobraźnią. Nie przejeżdżam z impetem przez przejścia dla pieszych, nie przechodzę tuż pod nosem wysokiej ciężarówki przed pasami. A gdy na drodze dwupasmowej zatrzyma się jeden pojazd by mnie przepuścić na pasach to upewniam się czy obok niego nie śmignie czasem jakiś szaleniec. Nie wyskakuję również z tramwaju jeśli ten ma przystanek na wydzielonym miejscu na ulicy (może wtedy jechać zagapiony kierowca). A na przejeździe kolejowym faktycznie się rozglądam w obie strony i nie jadę gdy podniesie się szlaban czekając na zielone. Nie robię niczego "na pewniaka". Dlatego totalnie nie rozumiem dlaczego korzystając z hulajnogi/roweru muszę każdorazowo zsiadać i przeprowadzać ją przez pasy.

Przecież to jest kuriozalne gdy nasza jazda wygląda w sposób: przeprowadzenie... 70 metrów jazdy... przeprowadzenie... 30 metrów jazdy itd.

Wychodzimy jeździć czy pchać te rowery/hulajnogi?

W związku z tym zaprojektowalem sobie takie naklejki. Chcę zwrócić uwagę na pewien problem. Zostało mi parę sztuk, więc jeśli komuś spodobał się mój pomysł to mam do sprzedania!

#rowery #hulajnogi #samochody #allegro #grafika #rowerzysci #rower #hulajnoga
Bunch - Cześć! Obejrzałem ostatnio odcinek "Jedź bezpiecznie" w którym karano mandata...

źródło: b4d0adec46aeaa741c1fda941ac9

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem kierowcą z wyobraźnią. [cut] Dlatego totalnie nie rozumiem dlaczego korzystając z hulajnogi/roweru muszę każdorazowo zsiadać i przeprowadzać ją przez pasy.

@Bunch: Każdy łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo. Widocznie nie ty nim jesteś, ale to nie zmienia zasady.
  • Odpowiedz
@Nieufam: Skoro nikt tego nie przestrzega to dlaczego nie odróżnimy dzbanów od normalnych ludzi? Niech będzie zapis że trzeba choćby zwolnić lub ustąpić pieszym i samochodem.

Cokolwiek by pozwolić ludziom ostrożnie PRZEJEŻDŻAĆ przez przejścia
  • Odpowiedz
@cwlmod: nie ma potrzeby pozwalać przejeżdżać przez przejścia, bo po chodniku nie można w ogóle jeździć. Natomiast jeśli ulicę przecina DDR, to jest tam przejazd rowerowy, na którym nie trzeba przeprowadzać roweru.
  • Odpowiedz
@cwlmod: Tylko potem wyobraź sobie rozprawy na których tona ekspertów będzie rozkminiać czy ktoś wystarczająco "choćby" zwolnił czy może jednak za mało. Takie przepisy prowadzą właśnie do tego typu niekończących się spraw. Ma być jasno i klarownie, tak żeby na drodze w sekundę rozpoznać sytuację, a nie mieć tęgą rozkminę przed każdym przejściem czy ktoś już wystarczająco czy jednak nie i można albo nie można.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie chce mi się przepychać swojej 60-kilogramowej hulajnogi przez pasy. Poza tym, to trwa dłużej niż przejazd, kierowca dłużej czeka wtedy zamiast jechać
  • Odpowiedz
@pika_dmj: Jest potrzeba, tak samo jak zezwolenie na jazdę po chodniku. Nie wiem co the.bill wymyślił ten zapis xD

Jak chce jechać szybko w jadę ulicą, ale jak się powoli poruszam by pozwiedzać miasto to przecież robię to na chodniku
  • Odpowiedz
Nie chce mi się przepychać

@Bunch: trzeba było tak od razu a nie jakieś dywagacje i tłumaczenia xD

Sprawa wygląda tak, że u nas można jeździć rowerem po drogach publicznych po ukończeniu 18 roku życia bez żadnych dodatkowych uprawnień. Przecież to absurd. Masz później takie kwiatki, że rowerzysta nie wie co oznacza taki żółty odwrócony trójkąt i w głowie mu się nie mieści, że rowerem musi komuś ustępować pierwszeństwa. Takie
  • Odpowiedz