Wpis z mikrobloga

#vr #wirtualnarzeczywistosc #pcmasterrace
czy istnieją w ogóle jakieś gogle 3d które działają po prostu po kablu, bez kontrolerów, bez żadnych baterii, bez wbudowanych własnych systemów operacyjnych, będące po prostu takim monitorem do założenia na nos?
a przy tym nie kosztują milionów monet? ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dwudziestydrugi: jesli potrzebujesz czegos do wyswietlania faktycznego 3d, to nie sadze. Jesli chcesz cos takiego jak opisales (monitor zakladany na glowe) - okulary marki Xreal, albo Bigscreen Beyond i podobne. Im nowsze tym lepsze - masz efekt ekranu kinowego przed soba.
  • Odpowiedz
@Leel00: 1369 Euro już podchodzi pod miliony monet - cały mój zestaw komputery, razem z biurkiem i fotelem nie są tyle warte xD
pytam o coś tak do 2000 naszych polskich cebulionów.

...a z tego co widzę, dla zjadaczy chleba dostępny jest tylko ten szajs od Oculusa ()
  • Odpowiedz
@Sterling_Archer: może nie do końca precyzyjnie to opisałem, chciałbym pograć w gierki z fajnym VR typu ED/Subnautica/Skyrim, siedząc na dupie przed klawiaturą bez pajacowania z kontrolerami, przy czym chciałbym też, żeby google były tylko podzespołem a nie niezależną zabawką, która tylko oferuje możliwość przesyłania obrazu z kompa jako opcję.
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi: sęk w tym, że autonomiczne google są tańsze bo są skierowane do szerszej grupy odbiorców, te do pcvr są jeszcze sprzętem premium dla entuzjastów i są odpowiednio droższe, może jakiś używany rift czy index byłby tani, ale powiedzenia jeśli chodzi o grę myszką i klawiaturą w gry VR:D
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi: Do tego zastosowania Quest 3 jest najlepszy - najlepsza optyka za tę cenę, bezproblemowe łączenie z komputerem po wifi, do zastosowań desktopowych szybkość połączenia po kablu ci niepotrzebna, a w dodatku kabel jest niewygodny.
A systemy operacyjne i kontrolery ci wtedy dotują dzieciaki grające w gorilla taga. Normalnie to było droższe.
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi: Siedząc na dupie całe Subnautica z padem od xbox360 przeszedłem na Quest 2. Więc aktualnie to za 600-800zł ogarniesz. Ale wiadomo, lepiej Quest 3 dla lepszego obrazu za ~2300zł (kupuj z Meta bo najtaniej).
Dużo gier flat2vr gra się na padzie bez "świrowania z kontrolerami". Z UEVR np grałem Palworlda po premierze świetna sprawa z takiej perspektywy w to się grało też na gamepadzie. Mysz+klaw też można ogrywa np
  • Odpowiedz
@Leel00: a no właśnie ()
gdyby tak to zrootować i wywalić cały bloat od Mety...
Jbnb nie mam jakiegoś wielkiego parcia na VR - póki co badam rynek
raczej i tak wstrzymam się jeszcze chwilę aż wymienię 4060 na coś mocniejszego.
  • Odpowiedz
może nie do końca precyzyjnie to opisałem, chciałbym pograć w gierki z fajnym VR typu ED/Subnautica/Skyrim, siedząc na dupie przed klawiaturą bez pajacowania z kontrolerami

@Dwudziestydrugi:

Quest 3, Pico albo PSVR z czego to pierwsze będzie najmniej problematyczne w obsłudze.
Jasne, Meta tam mnóstwo syfu napchała to fakt ale ciężko o lepsze gogle w tej cenie. Zresztą nie musisz użyć rzeczy od Mety.
Ja nic z tych "socjalnych" rzeczy nawet
  • Odpowiedz