Wpis z mikrobloga

@GoracyStek: Nie można być aż tak głupim żeby zaparkować najcenniejsze samoloty obok siebie pod gołym niebem i zostawić lotnisko bez ochrony przeciwlotniczej, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nusantara Ochrona przeciwlotnicza jest, po prostu nikt nie spodziewał się, że rosyjskie spec służby nie wykryją na własnym terenie magazynu z piłkami które można przerzucić za płotem lotniska (można to tak porównać). Zresztą żadne oplot nie będzie w stanie tylu malych dronów na raz zniszczyć. No i w sumie samoloty można trzymać w kupie, tylko nikt tam nie postawił hangarów które podobno miały być dawno zbudowane xD
  • Odpowiedz
po prostu nikt nie spodziewał się

@Janishek: No właśnie, nikt nie spodziewał się że w kraju który od 3 lat prowadzi pełnoskalową wojnę wróg może zaatakować lotniska. Tak samo było z atakami na rafinerie czy dostaniem w dupę pod Kurskiem. Prowadzą wojnę i za każdym razem są zaskoczeni gdy wróg uderzy z zaskoczenia.
  • Odpowiedz
@Nusantara: Ale co ty porownujesz chlopie xD

Zobacz sobie najpierw gdzie znajduja sie zaatakowane lotniska, pozniej pomysl w jaki sposob moga zostac zaatakowane w sposob niemalze natychmiastowy, skoro Ukraincy do tej pory atakowali dronami z ograniczonym zasiegiem i niewielka predkoscia lotu lub malymi zdalnie sterowanymi samolotami wypelnionymi ladunkami wybuchowymi.

Systemy AA na lotniskach byly obecne ale nikt nie przypuszczal ataku tak gleboko. Defensywa i zapobieganie utraty samolotow polegalo glownie na rozbudowanym systemie
  • Odpowiedz
W wojnie musisz dysponowac zasobami wedle tego co jest oplacalne proporcjonalnie do ryzyka, nie jestes w stanie odpowiednio zabezpieczyc wszystkich miejsc i przygotowac na kazda ewentualnosc.

@Wesol96: Wydaje mi się, choć nie jestem ekspertem, że prowadząc pełnoskatową wojnę należy się przygotować na każdy, nawet najgłupszy i najbardziej nierealny scenariusz. Może za miesiąc Ukraina zamieni swoje F16 w samoloty kamikadze? Głupie i idiotyczne ale to jest wojna i każdy, nawet tak
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, choć nie jestem ekspertem, że prowadząc pełnoskatową wojnę należy się przygotować na każdy, nawet najgłupszy i najbardziej nierealny scenariusz.

@Nusantara: Prosta sprawa taka wojna. Wystarczy tylko się przygotować na każdy scenariusz tak żeby zawsze wygrać. Tylko ci głupi generałowie tego nie wiedzą.
  • Odpowiedz