Wpis z mikrobloga

Czytam na mirko posty oburzonych tuskoidów, że 5 posłów partii Zandberga ma zamiar głosować przeciwko wotum zaufania dla rządu. Są w opozycji od listopada 2024, nie mają żadnych zobowiązań wobec tego rządu który ma bez nich stabilną większość, więc co w tym dziwnego? Płaczecie, że to głupie i pewnie agent pisu bo to doprowadzi do rządu PIS-Konfederacja. To ja się pytam czy w takim razie Tusk, który sam tego głosowania chciał jest kretynem skoro nie ma pewności że wotum zdobędzie? Roszczeniowość fanów Tuska wobec Razem zadziwia, za każdym razem wymagają, żeby Zandberg klęknął w ciemno okazując posłuszeństwo najjaśniejszemu premierowi i to bez żadnych warunków wstępnych. A w imię czego? Tusk ma jakiś monopol na demokrację w Polsce? Zawsze, gdy nie chcą tego robić wchodzi szantażyk moralny że przez to wygra prawica dlatego razemki macie zamknąć mordę (a najlepiej się samorozwiązać) i robić co każemy bo nam się to po prostu należy, dlatego że ratujemy Polskę przed Kaczyńskim XDD. Jednocześnie Platforma ostentacyjnie olewa postulaty Zandberga i jak widać wcale nie chroni Polski przed PIS, bo potrafi przegrać nieprzegrywalne wybory z jakimś kibolem z kapelusza. Brzmi jak super deal, nic tylko nogi przed Tuskiem rozłożyć. 85% wyborców Zandberga (w tym ja) wsparło Trzaskowskiego w drugiej turze wyborów prezydenckich. Co z tego mamy? Dalsze roszczenia, pretensje, obelgi, wyzwiska XD

#polska #polityka #wybory #sejm #zandberg #4konserwy #neuropa
aei9077 - Czytam na mirko posty oburzonych tuskoidów, że 5 posłów partii Zandberga ma...

źródło: image

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aei9077 brawo Zandberg, niech się kłuci z Mentzenem jakie mają być podatki. Wszystko tylko nie ten bezpłciowy spór ideowy popisu o to kto ma moralne prawo do rządu dusz w tym biednym kraju.
  • Odpowiedz
@aei9077 niech se Zandberg i jego wyborcy zadadzą jedno ważne pytanie.

Czy wolą u władzy centrowy reżimowy rząd Tuska, czy liberalna koalicję konfedepisu z braunem.
  • Odpowiedz
  • 27
Czy wolą u władzy centrowy reżimowy rząd Tuska, czy liberalna koalicję konfedepisu z braunem.

@mrKuaku: Na ten moment wygląda, że Platforma jest na tyle nieskuteczna, że pcha nas tak czy siak w rząd konfedepisu z Braunem. Jeśli nie teraz to w 2027. A wybory prezydenckie są tego najlepszym dowodem. Głosowałem w II turze na kandydata PO, żeby zatrzymać PIS? I co, zatrzymali? XD

Ekipa Magdaleny Biejat zrobiła to co mówisz:
  • Odpowiedz
@aei9077: Tusek chce pokazać jedność rządu, dlatego zwołuje wniosek o wotum zaufania, ale może się okazać, że nie ma jedności, więc to wina Razemków, czego nie rozumiesz? I mówię to jako ktoś, kto w obu turach głosował na rządowego kandydata.

Prawaki (PiS plus Konfa, może Braun) i tak utworzą rząd najpóźniej w 2027, to już moim zdaniem nieuniknione. Co więcej, to jest nawet pożądany przeze mnie scenariusz, bo tylko tak
  • Odpowiedz
  • 16
Przecież w tej krytyce chodzi o to, że Zandberg wali w jedyne środowisko, które jako tako jest w stanie wdrażać jego postulaty programowe.

@DwaKolory: A Jak idzie wdrażanie postulatów programowych Lewicy, która została w rządzie? Poza ochłapami jak renta wdowia nie byli w stanie zrobić nic. W mieszkalnictwie Paszyki inni dosłownie srają im na głowę, w kwestii składki zdrowotnej Tusk olał ich głosując sobie obniżkę z konfederacją, aż musieli żebrać
  • Odpowiedz
A Jak idzie wdrażanie postulatów programowych Lewicy, która została w rządzie? Poza ochłapami jak renta wdowia nie byli w stanie zrobić nic. W mieszkalnictwie Paszyki inni dosłownie srają im na głowę, w kwestii składki zdrowotnej Tusk olał ich głosując sobie obniżkę z konfederacją, aż musieli żebrać weto u Dudy XD. To jest ta współpraca? XD

@aei9077: Weszło invitro, weszło babciowe, weszła ta renta wdowia, no to jest bardzo dużo. Co
  • Odpowiedz
  • 2
Co do składki zdrowotnej, to właśnie jest to piękny przykład że Lewica nie umie współpracować, bo był to element programowy innej partii koalicyjnej i zamiast się obrażać, to trzeba właśnie współpracować i wspólnie przegłosowywać postulaty raz jednych, raz drugich...

@DwaKolory: O królu złoty, to ja dziękuję za takie coś bo idąc tym tokiem to dopłaty do kredytów też były elementem programowym innej partii koalicyjnej XD Warto iść na kompromisy, ale
  • Odpowiedz
@aei9077: Dopłaty do kredytów popiera dwóch koalicjantów, a dwóch nie popiera. Składka zdrowotna jest popierana przez trzech koalicjantów i w zasadzie to przez część opozycji. Jest to chyba diametralna różnica. I między innymi ta różnica powoduje, że przedsiębiorcy uciekli do Konfederacji...

Zresztą idąc Twoim tokiem rozumowania, to dobrze że PSL blokuje ustawy światopoglądowe? No bo moim zdaniem właśnie niedobrze, ale skoro usprawiedliwiasz takie blokady, to rozumiem że i PSL jest
  • Odpowiedz
Głosowanie przeciwko temu rządowi to głosowanie za następnym- wiadomo jakim.

@To_ja_moze_pozamiatam: Koalicja ma 242 głosy, większość wynosi 231. 5 szabel Razem nie ma znaczenia dla dalszego istnienia tego rządu.
  • Odpowiedz
ale chodzi o zasadę

Jaką zasadę? Granie PO i PiS-u na utrzymanie duopolu za wszelką cenę?

Tak jak by nie zauważał co jest na szali obecnej polityki w PL.

Co jest? Nieudolne rządy Tuska pchają nas w ręce koalicji PiS-Konfa lub KO-Konfa.
  • Odpowiedz
  • 0
@NowyTonyHawkTylkoZeRapowy: Ale ja ciągle tego gadania nie rozumiem, Razem w żaden sposób nie jest potrzebne Tuskowi do większości, bo ją ma stabilnie od 1,5 roku. Czemu teraz mieliby głosować za, biorąc pod uwagę że Tusk zwołuje wotum zaufania po to by je dostać? 3 raz o tym piszę, przecież Tusk to robi bo spodziewa się pewniaka. Żadne Razem nie musi ich ratować, poza tym Razem też liczy na wybory dopiero
  • Odpowiedz
@aei9077:

Zróbmy eksperyment myślowy, że Razem w ogóle nie istnieje

A ja pokuszę się na odpowiedź na ten eksperyment, bo widzę że kolega to trochę olał - może mielibyśmy jakiekolwiek szanse na jedną partię lewicową, która nie obija się o próg i w zasadzie to g---o ma do powiedzenia w każdym rządzie, jaki by nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Haesteinn: Wystartowali razem w 2023 i ile dostali? Bo ja tu jakiegoś zysku nie widzę. W wyborach prezydenckich Biejat i Zandberg dostali razem więcej niż by dostali łącząc się w wyborach bo docierają do innych elektoratów. Zandberg w koalicji z Tuskiem rozmywa się w bazowym elektoracie lewicy, bo jego krytyka rządu nie jest wiarygodna.
  • Odpowiedz
@aei9077: Konferderacja w pierwszych wyborach w jakich startowała też nie biła rekordów, a nie jest i nigdy nie był to monolit.

Patrząc się na wyniki połączonych partii lewicy, 8,6% to nie odbiega mocno od tego co teraz kandydaci zebrali podczas wyborów prezydenckich. Tutaj nie masz głosów "straconych" na mniejszego kandydata, a gdy twarz twojej partii nie jest w stanie przebić się przez próg to powodzenia w przekraczaniu progu w wyborach
  • Odpowiedz