Aktywne Wpisy

Zakimar +11
No to dawajcie. Rozwiejmy wątpliwości!
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)

źródło: 1000011731
Pobierz
Volantie +5
Czy uważasz, że minimalna w 2026r., która ma wynosić wstępnie 4806 zł (brutto), teraz to tylko 4666 zł brutto jest jednak za mała na dzisiejsze czasy ? Netto ma wynosić ok. 3606 zł
#pracbaza #praca #inflacja #pieniadze #inwestycje
#pracbaza #praca #inflacja #pieniadze #inwestycje

źródło: image
PobierzIle według Ciebie powinna wynosić minimalna krajowa w 2026r. ?
- Taka jaka jest teraz - 4666 brutto 47.7% (354)
- Te 4806 zł które proponuje rząd (brutto) 9.8% (73)
- 5000-5500 brutto 6.6% (49)
- 5501-6000 brutto 3.2% (24)
- więcej niż 6000 brutto 32.6% (242)
Rynek prawniczy to ściek i prosta droga do depresji.
Rzeczywistość rynku prawniczego jest taka, że mogliby zamknąć wydziały prawa na 10 lat, a i tak byłby nadmiar prawników.
Mam 27 lat, jestem świeżo po egzaminie radcowskim, aktualnie szukam pracy, bo od marca znajdowałem się na bezrobociu - przygotowywałem się do egzaminu zawodowego (radcowskiego) w kwietniu, a w maju miałem jeszcze egzamin pisemny na doradcę podatkowego + ogarniałem formalności związane z dofinansowaniem otwarcia jednoosobowej działalności gospodarczej.
Teraz ślę masowo CV, aby załapać się do pracy w kancelarii i rezultat? na ponad 30 CV tylko 2 rozmowy, przy czym na jednej jak zaproponowałem widełki 8.5 - 10k netto na fv, to wspólniczka kancelarii powiedziała mi, że wysoko się cenie, natomiast na tej drugiej rozmowie pewnie feedbacku nie będzie, bo jak się okazało była to kancelaria stricte podatkowa, gdzie ja praktycznego doświadczenia z podatkami nie mam. Sceny odbywają się w mieście wojewódzkim 500k+
Świetnie uczyłem się w liceum, na studiach również, nigdy żadnej poprawki, egzamin wstępny na aplikację radcowską - jeden z najwyższych wyników w izbie, ponad 130 pkt na 150. W międzyczasie studia podyplomowe - podatki i doradztwo podatkowe, a następnie własność intelektualna. Same studia i podyplomówki robione na top wydziałach (UAM/UEP/UJ), aby finalnie zdać egzamin radcowski i mieć problemy z zatrudnieniem. Pracowałem w kancelariach od 3 roku studiów, praktycznie na pełen etat, dobre doświadczenie w spółkach handlowych i wszystko na nic.
Wybór studiów prawniczych to niesamowity błąd życiowy, gdzie nie mam innego pomysłu na siebie - kancelarii nie otworzę bo nie mam bazy klientów, poza tym nie czuje się zbyt pewnie jeszcze aby startować na swoim. Nie miałem nigdy wyobrażeń, że życie zawodowe jest jak z Suits czy Chyłki, ale żeby nie znaleźć w ogóle teraz pracy, to nigdy bym nie przypuszczał... tym bardziej, że zawsze należałem do grona tych bardziej kumatych. Płakać mi się po prostu chce.
#prawo #prawnik #praca #zawod #studia #studbaza #uniwersytet #aplikacja #adwokat #radcaprawny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: to nie wybór studiów był problemem, tylko jakie decyzje podejmowałeś. Mówię to z autopsji, nie wyszedłem źle, ale jakbym kilka ruchów zrobił inaczej, byłbym w zupełnie innym miejscu, tylko wiadomo analiza wsteczna zawsze skuteczna.
Czyli teraz radcy prawni dolaczyli do programistow. Ciekawa sytuacja bedzie jak minimalna dogoni Wasze wynagrodzenia.
@Castellano: O, to, to i jeszcze raz to. Mój kolega z roku, który nie miał żadnego prawnika w rodzinie w czasie aplikacji łapał ślinę u patrona i na boku u dwóch innych adwokatów, a po tym jak zrobił
wolny rynek weryfikuje?
Tak, tylko że proponowane stawki przeze mnie nie są jakieś kosmiczne w całokształcie.
@Castellano
Tak, zgadzam się, że absolutny ekstrawertyk poradziłby sobie jeszcze lepiej, ale jest coś pomiędzy ekstrawertykiem co zgarnął wszystkie kontakty świata, a introwertykiem, który tego nie robił. Sytuacja w branży jest krytyczna, pracujesz za psi grosz a jak nie, to mamy 50 innych na
Ale jest jak jest. Papugi myślą, że są kimś, a tak na prawdę nie różnią się kompletnie od aktora który na pamięć wkuł swoją rolę.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
@mirko_anonim:
Wybierz jedno
Pracowalem w swiadku prawniczym pare latek.
Jak branża prawnicza rzekomo ma upaść, to co się stanie z np. księgowością/IT?
Przy czym obecnie są prowadzone rozmowy, że przymus adwokacko-radcowski ma być poszerzony, bo prawo staje się zbyt
Od 1 stycznia 2026 r. pełny ZUS na jdg to 1.9k z hakiem + składka zdrowotna. Przy 8k na fv na rękę zostaje 5k netto + musisz z tego odjąć składkę do izby 200 zł + księgową 250-300 zł.
Zostaje 4.5k netto po edukacji trwającej 8-9 lat. Nadal