Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Rynek prawniczy to ściek i prosta droga do depresji.

Rzeczywistość rynku prawniczego jest taka, że mogliby zamknąć wydziały prawa na 10 lat, a i tak byłby nadmiar prawników.

Mam 27 lat, jestem świeżo po egzaminie radcowskim, aktualnie szukam pracy, bo od marca znajdowałem się na bezrobociu - przygotowywałem się do egzaminu zawodowego (radcowskiego) w kwietniu, a w maju miałem jeszcze egzamin pisemny na doradcę podatkowego + ogarniałem formalności związane z dofinansowaniem otwarcia jednoosobowej działalności gospodarczej.

Teraz ślę masowo CV, aby załapać się do pracy w kancelarii i rezultat? na ponad 30 CV tylko 2 rozmowy, przy czym na jednej jak zaproponowałem widełki 8.5 - 10k netto na fv, to wspólniczka kancelarii powiedziała mi, że wysoko się cenie, natomiast na tej drugiej rozmowie pewnie feedbacku nie będzie, bo jak się okazało była to kancelaria stricte podatkowa, gdzie ja praktycznego doświadczenia z podatkami nie mam. Sceny odbywają się w mieście wojewódzkim 500k+

Świetnie uczyłem się w liceum, na studiach również, nigdy żadnej poprawki, egzamin wstępny na aplikację radcowską - jeden z najwyższych wyników w izbie, ponad 130 pkt na 150. W międzyczasie studia podyplomowe - podatki i doradztwo podatkowe, a następnie własność intelektualna. Same studia i podyplomówki robione na top wydziałach (UAM/UEP/UJ), aby finalnie zdać egzamin radcowski i mieć problemy z zatrudnieniem. Pracowałem w kancelariach od 3 roku studiów, praktycznie na pełen etat, dobre doświadczenie w spółkach handlowych i wszystko na nic.

Wybór studiów prawniczych to niesamowity błąd życiowy, gdzie nie mam innego pomysłu na siebie - kancelarii nie otworzę bo nie mam bazy klientów, poza tym nie czuje się zbyt pewnie jeszcze aby startować na swoim. Nie miałem nigdy wyobrażeń, że życie zawodowe jest jak z Suits czy Chyłki, ale żeby nie znaleźć w ogóle teraz pracy, to nigdy bym nie przypuszczał... tym bardziej, że zawsze należałem do grona tych bardziej kumatych. Płakać mi się po prostu chce.

#prawo #prawnik #praca #zawod #studia #studbaza #uniwersytet #aplikacja #adwokat #radcaprawny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wybór studiów prawniczych to niesamowity błąd życiowy, gdzie nie mam innego pomysłu na siebie - kancelarii nie otworzę bo nie mam bazy klientów, poza tym nie czuje się zbyt pewnie jeszcze aby startować na swoim.

@mirko_anonim: to nie wybór studiów był problemem, tylko jakie decyzje podejmowałeś. Mówię to z autopsji, nie wyszedłem źle, ale jakbym kilka ruchów zrobił inaczej, byłbym w zupełnie innym miejscu, tylko wiadomo analiza wsteczna zawsze skuteczna.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim tak wyglada w kazdej branzy. Jestes kolejna osoba ktora nabral system lub rodzice, ze ma sie uczyc i byc wybitny to bedziesz mial idealne zycie… zycie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°).
Czyli teraz radcy prawni dolaczyli do programistow. Ciekawa sytuacja bedzie jak minimalna dogoni Wasze wynagrodzenia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prosze nie zalamuj sie! Maz kolezanki po studiach szukal pracy dokladnie pol roku, wysylal CV masowo, nawet do zakladow nie zwiazanych z jego wyksztalceniem. Zanim oni to w swoich systemach HR przerobia moze minac min. kwartał, bo beda czekac az ogloszenie wygasnie, zeby pieniedzy nie tracic. Ba, po tym pol roku jak zaczal juz prace dostal ze dwa telefony od firm, ktorym skladal cv kilka miesiecy wczesniej, czy chcialby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Branża straciła sens odkąd uwolniono zawód. Nie obroniliśmy zamknięcia zawodu jak bronią obecnie lekarze i takie są skutki, bo narobiło się takich mecenasików przed 30 jak ty (bez urazy, ale takie są fakty) i jest zbyt duża konkurencja na rynku to się g---o zarabia - prawo popytu i podaży. Sam pracuję w kancy, ale moim znajomi poszli do korpo typu Cap Gemini i innych około-podatkowych/konsultingowych, a teraz po radcowskich
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zabawne, że po tylu latach nie ogarnąłeś, że studia i nauka to nie klucz do zdobycia dobrze płatnej pracy, ale też samorozwój, zdobywanie kontaktów, doświadczenia, łapanie znajomości, dzięki którym później jest łatwiej. Wiesz kogo obchodzą twoje wysokie wyniki, zero poprawek i to, że dobrze uczyłeś się w liceum? No rozejrzyj się - nikogo, prócz ciebie xD. Gdy ty na praktykach wykonywałeś swoje obowiązki na 150%, inny praktykant podczas kawy
  • Odpowiedz
zabawne, że po tylu latach nie ogarnąłeś, że studia i nauka to nie klucz do zdobycia dobrze płatnej pracy, ale też samorozwój, zdobywanie kontaktów, doświadczenia, łapanie znajomości, dzięki którym później jest łatwiej.

@Castellano: O, to, to i jeszcze raz to. Mój kolega z roku, który nie miał żadnego prawnika w rodzinie w czasie aplikacji łapał ślinę u patrona i na boku u dwóch innych adwokatów, a po tym jak zrobił
  • Odpowiedz
@WolvvloW: Tak, w sumie jakby nie patrzeć zawód prawniczy i tak jest już na wymarciu, bo pozew to każdy sam sobie może napisać z pomocą Chata GPT i po sprawdzeniu, czy chat podał dobre artykuły z danego kodeksu. IMO, prawnicy to jeden z tzw. bullshit jobs i szybko zostanie wyparty, ja już dwa lata temu zacząłem się przebranżawiać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @WolvvloW
Tak, tylko że proponowane stawki przeze mnie nie są jakieś kosmiczne w całokształcie.

@Castellano
Tak, zgadzam się, że absolutny ekstrawertyk poradziłby sobie jeszcze lepiej, ale jest coś pomiędzy ekstrawertykiem co zgarnął wszystkie kontakty świata, a introwertykiem, który tego nie robił. Sytuacja w branży jest krytyczna, pracujesz za psi grosz a jak nie, to mamy 50 innych na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 14
ambitny-aktywista-93: Nie powinno być czegoś takiego jak studia prawnicze. Powinny być conajwyżej szkoły zawodowe prawnicze, bo prawo powinno być tak proste i jasne, że nie potrzeba z tego robić jakiejś niewiadomo jakiej wyszukanej rzeczy, której latami trzeba się uczyć.
Ale jest jak jest. Papugi myślą, że są kimś, a tak na prawdę nie różnią się kompletnie od aktora który na pamięć wkuł swoją rolę.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @SonidoStark

Jak branża prawnicza rzekomo ma upaść, to co się stanie z np. księgowością/IT?
Przy czym obecnie są prowadzone rozmowy, że przymus adwokacko-radcowski ma być poszerzony, bo prawo staje się zbyt
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 14
✨️ Autor wpisu (OP): @RozwiewamyTajemnice

Od 1 stycznia 2026 r. pełny ZUS na jdg to 1.9k z hakiem + składka zdrowotna. Przy 8k na fv na rękę zostaje 5k netto + musisz z tego odjąć składkę do izby 200 zł + księgową 250-300 zł.
Zostaje 4.5k netto po edukacji trwającej 8-9 lat. Nadal
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja na aplikacji pracowałem za najniższą krajową w kancelarii, byłem tam odpowiedzialny za kompleksową obsługę dużej podkrakowskiej gminy, i kilka spółek (głównie wod-kan). Przed te 4 lata z-----------m, ale robiłem bardzo dobre wrażenie na Klientach. Teraz kiedy też zdałem egzamin radcowski w kwietniu, pracuje na etat w urzędzie i otwieram do tego JDG - mam dogadanych klientów, którzy poszli za mną z kancelarii, w której pracowałem. Nigdy nie byłem
  • Odpowiedz