1. Studia zaoczne, moze sa takie glownie online 1a. Nauka fachu 2. Praca jakakolwiek (najlepiej powiazana z nauka fachu/studiami) 3. Dodatkowo wlasna dzialanosci jesli masz na to pomysl (odpada chyba ZUS jelsi maszju zUoP)
Mieszkanie z rodzina jest najtansza opcja i o ile nmie masz pewnej dobrze platnej pracy w stolicy/za granica, mozesz wyjsc dosc slabo na wyjezdzie. Zaoszczedzoine p ieniadze na wynajmie mieszkania mozesz inwestowac we wlasny biznes (najwyzej stracisz) ew.
@iontal ja wybrałem 3 opcje, jest taki plus, że jest trochę tej kasy i można się czymś interesować i w coś inwestować.
Błędem było to, że chciałem odkładać, bo ceny mieszkań w 15 lat wzrosły tyle co odłożyłem. Od 3 lat zarobki pakuję w budowę, w tym roku sso chyba że na okna jeszcze mi starczy ale do końca jeszcze z 3-4 lata zapewne.
@iontal: Inne: Wyjechać zagranice na 3-5 lat odłożyć kase na studia dzienne. Jeśli byłaby możliwość mieszkać z rodzicami to po powrocie znowu u nich żyć, w tym czasie jakieś ambitne studia, typu fizjo, architekt, automatyka, inzynierka bud. W miedzyczasie dorabiać weekendami trochę grosza. Wymaga jedynie dobrych ocen z matur
Inne v2: Po maturze gap year, zrobić formę, zarobić coś, potem wstąpić do wojska na zawodowego żołnierza, zakładając, że fizycznie jesteśmy
@Popularny_mis no i przy czym robisz? Ja na wyspach-rafineriach przy izolacji termicznej rurociągów i rusztowaniach tamże. Wiadomo, że trzeba mieć najpierw papiery zrobione, ale potem firma płaci za przeloty, karmi, daje mieszkanie, autem 3/2 albo 5/3. Koszty zerowe, kasa dobra.
Po maturze gap year, zrobić formę, zarobić coś, potem wstąpić do wojska na zawodowego żołnierza, zakładając, że fizycznie jesteśmy okej i zdamy testy psychologiczne. Robić karierę w mundurowce, albo studia wyższe z mundurówką. Przejść na emeryturę w wieku 45 czy 50 lat + mieszkanie z przydziału
@LePetit2197: Bardzo dobra rada, ciekawa. Warta dyskusji. Dzięki.
@Prawdziwy_Oponiarz ja robię wszystko co potrzeba, zarządzam sporą farmą na północy, elektryka, hydraulika, trochę na maszynach i przy zwierzętach.
Ostatnio kolega mi proponował żebym do niego pojechał pracować jako majster w firmie. Zarządzać trochę, materiały, ludzie, w wolnym czasie pracować. Policzyłem i wolę swój święty spokój.
Na własnej działalności zarobisz 400-500nok/h co daje rocznie ok 1kk, (fachowiec 10m czystej pracy po 200h/m), 37prc od miliona podatki. Zostaje 630k, mieszkanie na rok
@Popularny_mis przyznam, że kurs waluty jest trochę inny dziś niż był 18 lat temu i tak jak pisałem na platformie/rafinerii dają jedzenie (przynajmniej obiad) i stawki też trochę inne niż piszesz. Przyznaję, że mogłem przecenić Norwegię. W 2006/7 w Polsce zarabiałem 2500zł/miesiąc i to były spoko pieniądze, a w Norwegii około 24000 po przeliczeniu, mając koszty bliskie zera.
@Prawdziwy_Oponiarz też jak zaczynałem to czułem się bogaty, wtedy był dobry moment na branie kredytów. Teraz Norwegia jest do wyboru jedynie jeśli lubisz naturę, święty spokój i życie anona odludka.
Komentarz usunięty przez moderatora
1a. Nauka fachu
2. Praca jakakolwiek (najlepiej powiazana z nauka fachu/studiami)
3. Dodatkowo wlasna dzialanosci jesli masz na to pomysl (odpada chyba ZUS jelsi maszju zUoP)
Mieszkanie z rodzina jest najtansza opcja i o ile nmie masz pewnej dobrze platnej pracy w stolicy/za granica, mozesz wyjsc dosc slabo na wyjezdzie. Zaoszczedzoine p ieniadze na wynajmie mieszkania mozesz inwestowac we wlasny biznes (najwyzej stracisz) ew.
@Prawdziwy_Oponiarz: byłem tym goldem.
PS Prosiłem bez fantazji i mitomanii.
Błędem było to, że chciałem odkładać, bo ceny mieszkań w 15 lat wzrosły tyle co odłożyłem. Od 3 lat zarobki pakuję w budowę, w tym roku sso chyba że na okna jeszcze mi starczy ale do końca jeszcze z 3-4 lata zapewne.
Inne:
Wyjechać zagranice na 3-5 lat odłożyć kase na studia dzienne. Jeśli byłaby możliwość mieszkać z rodzicami to po powrocie znowu u nich żyć, w tym czasie jakieś ambitne studia, typu fizjo, architekt, automatyka, inzynierka bud. W miedzyczasie dorabiać weekendami trochę grosza. Wymaga jedynie dobrych ocen z matur
Inne v2:
Po maturze gap year, zrobić formę, zarobić coś, potem wstąpić do wojska na zawodowego żołnierza, zakładając, że fizycznie jesteśmy
@LePetit2197: Bardzo dobra rada, ciekawa. Warta dyskusji. Dzięki.
Ostatnio kolega mi proponował żebym do niego pojechał pracować jako majster w firmie. Zarządzać trochę, materiały, ludzie, w wolnym czasie pracować. Policzyłem i wolę swój święty spokój.
Na własnej działalności zarobisz 400-500nok/h co daje rocznie ok 1kk, (fachowiec 10m czystej pracy po 200h/m), 37prc od miliona podatki. Zostaje 630k, mieszkanie na rok