Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WhiskeyIHaze:

podstawowe: Nawrocki 73,4 proc., Trzaskowski 26,6 proc.,
zawodowe: Nawrocki 68,3 proc., Trzaskowski 31,7 proc.,
średnie: Nawrocki 51,6 proc., Trzaskowski 48,4 proc.
wyższe: Nawrocki 37,4 proc., Trzaskowski
  • Odpowiedz
Wykształcenie podstawowe ma w Polsce około 5mln ludzi

@Dominias: to chyba liczysz razem z osobami poniżej 18 roku życia xd
edit: szybkie dane od gemini
W 2021 roku około 11,7% ludności Polski w wieku 13 lat i więcej posiadało wykształcenie podstawowe, co oznacza, że około 3,8 miliona osób miało ten poziom edukacji.

Więc takich z 18 lat i więcej to można liczyć w setkach tysięcy maks. I to właśnie idealnie
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze:

Ponieważ pytanie dotyczy osób pełnoletnich (18 lat i więcej), a dane dotyczą grupy wiekowej 13 lat i więcej, rzeczywista liczba dorosłych z wykształceniem podstawowym lub niższym będzie nieco mniejsza. Dokładne dane dla grupy 18+ nie są dostępne w przytoczonym raporcie, ale można oszacować, że liczba ta wynosi około 5 milionów osób.
  • Odpowiedz
@Dominias: Źródło tych danych? Bo Gemini zaciągneło sobie z raportu GUS z 2021. Plus według tego raportu 75% z tych osób (czyli z podstawowym) to osoby które dalej się uczą. Bo nie wiem czy wiesz ale 18 latek w liceum też ma podstawowe.
Już nie wspominając o tym, że te słupki z wykształceniem można sobie w dupę wsadzić bo właśnie takie julki, które nadal studiują jakąś europeistykę mogły powiedzieć, że
  • Odpowiedz
@thewickerman88: tylko to o czym mówisz, to jest czysty populizm ze strony pisu (czego Trzaskowski nie potrafił wykorzystać)
- "nie wpuścimy imigrantów!" (wpuszczają ich setki tysięcy)
- "mieszkania będą w zasięgu ręki dla każdego!" (wprowadzają program dopłat, który tuczy deweloperów)
- "zła unia nakazuje nam być bardzie eko!" (podpisują się pod tzw. zielonym ładem)
- itd...

Tylko, że prosty człowiek żyjący na wsi i oglądający tylko republikę nie analizuje faktów
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze: odbiegając od liczby (nie ma oficjalnych danych, to są szacunki ChataGPT na bazie ogólnej ilości osób z tym wykształceniem minus dzieciaki uczące się w wieku 13-17 lat - ale tak, wziąłem to pod uwagę zanim się zesrałeś, że "taki mój obraz" i nawet o tym nie pomyślałem) - jak wyjaśnisz to, że im wyższe wykształcenie, tym mniejsze poparcie Alfonsa? Czysty przypadek?
  • Odpowiedz
@Dominias: widzę że uważasz się za inteligentna a podajesz dane o podstawowym wykształceniu włączając to dzieci z 13 roku życia xD po drugie spora część osób wyborców Nawrockiego to osoby starsze które nie miały jak się wykształcić bo na przykład jak moja babcia gdy miała 8 lat to zaczęła się wojna.
  • Odpowiedz
@Dominias: no to też operuj faktami.
Imigracja-gdy pis blokował tą nielegalną na Białoruskiej granicy - kto odstawiał tam szopki z bieganiem? Kto krytykował pomysły budowy płotu?
Pis wprowadził program dopłat i wywalił ceny mieszkań w górę. KO ciągle próbuje przepchnąć kolejne programy wspierające deweloperów. Teraz jedni zapowiadają że chcą walczyć ze wzrostem cen mieszkań a drudzy nadal wspierają deweloperów- zdziwiony że ci pierwsi dostaną głos?
thewickerman88 - @Dominias: no to też operuj faktami. 
Imigracja-gdy pis blokował tą ...

źródło: Dane-migracje-1

Pobierz
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze: no ale w sumie, dlaczego jeśli ktoś chce się poddać aborcji ma mieć odebraną taką możliwość? To nie jest na zasadzie, że ktoś kogoś do tego zmusza tylko świadoma decyzja z ogromnym wpływem na organizm kobiety. I nawet jakby taka możliwość była to śmiem wątpić, że wiele kobiet by zniej korzystało jako forma zabezpieczenia od wpadki - raczej tylko w ostateczności - co nie zmienia faktu, że lepiej mieć
  • Odpowiedz
poddać aborcji ma mieć odebraną taką możliwość?

@Dominias: nie wiem. Dla mnie powinna być dostępna do 40 tygodnia ciąży dla obu płci. Ale to raczej mało realne bo kobiety nie chcą ponosić odpowiedzialności za swoje czyny ale za to facetów do tego przymuszają.

Tak samo LGBT - uważam, że każdy powinien mieć prawo do własnych przekonań i stylu życia, ale jednocześnie jestem zwolennikiem tego, by żadna ideologia — niezależnie od jej
  • Odpowiedz
@thewickerman88: przez 2 lata tylko 11tys ukraińców?! Coś mi się nie chce w to wierzyć.. Azja środkowa i wschodnia mnie zupełnie nie dziwi. Ale to też nie jest clue przykładu, który podałem - bo mi chodziło o to, że pis straszył, że przyjdzie PO i będą wpuszczali imigratnów, a sami to przez cały czas po cichu robili (za $ i bez odpowiedniej kontroli kogo wpuszczają, liczę na to że teraz
  • Odpowiedz