Wpis z mikrobloga

Żona od roku mnie wierci żeby kolejne dziecko robić. Warto? Młodzi już nie jesteśmy.
Wiek mój 86', żona 88'.
Mamy 2 dzieci podstawówka - inteligentni i zdrowi.
Pieniądze - 9/10.
Znajomi - 5/10.
Zdrowie - 8/10.
Kariera - i u mnie i żony 9/10.
Co byście robili?
#polska #dzieci #rodzina #pieniadze #demografia #antynatalizm

Robić dziecko w tym wieku?

• Tak 47.1% (243)
  • Nie 52.9% (273)

Oddanych głosów: 516

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masz_fajne_donice: To chwilowy zawrót. Mieliśmy podobnie, przy czym nasz starszy ma 6+. Też myśleliśmy, że będzie fajnie bo bobas itp. a dostaliśmy niezłego kopniaka w ryj - nieprzespane noce (nie że kolki czy coś, ot po prostu), jedzenie, pampersy, ogarnianie bobo. Po starszym, który już się sam (z grubsza) ogarnia wrócić do pieluch i wywracać sobie świat do góry nogami...hmm, drugi raz by mnie nikt nie namówił. A dodam, że
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Ja mam czwórkę, dwójka planowana i dwójka niespodzianka. Nie żałuje ani trochę, a w trudnych momentach wiem, że to głównie nostalgia za luźnym życiem. Coś jak wspominanie starych gierek z podstawówki.

Decyduj wartościami. To oczywiste, że jeśli kariera, pieniądze i wygodne życie to Twoje wartości to nie należy się decydować na dziecko. Jeśli Twoje wartości to miłość i rodzina, a jeszcze lepiej wiara, to tak. Wbrew pozorom, jak zrozumiesz
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: wiek mamy podobny. Sam mam dwójkę kaszojadów i coraz częściej się zastanawiam nad opcja pt wazektomia. Ostatnia ciąża żona trochę ciężko przeszła, a na dodatek ja już chyba nie chce małych dzieci. Z młodszym chce zacząć już robić to co robię ze starszą czyli jakieś wyprawy rowerowe, parki linowe baseny a tu jeszcze pieluchy.
  • Odpowiedz
Ogólnie w pakiecie do 2 dziecka powinna być opieka psychologiczna a co dopiero do trzeciego

@BornToDie69: jeśli już to do pierwszego bo wtedy najbardziej zmienia się twoje życie. Drugie to połowa pierwszego a od trzeciego to już luz i relaks ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz