Wpis z mikrobloga

Widzę, że na Wykopie panuje teraz narracja, że gdyby nie wypominano elektoratowi Nawrockiego, jakich szkół nie ukończyli, to ci ludzie zagłosowaliby inaczej. Wy w to naprawdę wierzycie? To są brednie.

Nie wygraliście dlatego, że ktoś wrzucił mema o zawodówce. Wygraliście, bo setki tysięcy ludzi naprawdę nie rozumieją, jak działa państwo, demokracja, konstytucja czy gospodarka. Bo nie chcą rozumieć. Bo im wystarczy, że ktoś mówi prosto, obieca więcej i wygląda „swojsko”.

To nie pogarda elit ich odpycha. Ich odpycha każdy, kto mówi pełnym zdaniem, używa haseł typu "konsensus" i nie obiecuje cudów na talerzu. To nie frustracja z memów ich boli — tylko to, że świat się zmienia i wymaga czegoś więcej niż „własnego rozumu” i „tradycyjnych wartości”.

¯\(ツ)/¯

#wybory
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SystemHalted2_0: i tak i nie. Betonu by to nie ruszyło, ale ruszyłoby sporą część która nie jest betonem i która ma dość polaryzacji i szczujni. PiS szczuje i dzieli Polaków, ale jak się okazuje druga strona robi to samo. Jedni wyzywają od zdrajców i antypolakow, a drudzy od debili i wieśniaków. Okazuje że się PiS i PO są siebie warci i nie ma dobrego wyboru. Nie zniecheciliscie ludzi, których obrażacie,
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0:

Nie wygraliście dlatego, że ktoś wrzucił mema o zawodówce. Wygraliście, bo setki tysięcy ludzi naprawdę nie rozumieją, jak działa państwo, demokracja, konstytucja czy gospodarka. Bo nie chcą rozumieć. Bo im wystarczy, że ktoś mówi prosto, obieca więcej i wygląda „swojsko”.

Nie rozumieją, bo nie mieli możliwości dowiedzieć się nic na ten temat. A akurat o gospodarce to nie wiedzą nic nasi geniusze ekonomii zaczynając od autora tego co było nieuniknione
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0 Moim zdaniem gadasz głupoty. Po pierwsze wybór był żaden, a wszelkie media w dużym uproszczeniu przedstawiały to tak, jak zagłosujesz na Trzaskowskiego to zagłosujesz na nowoczesność czyli LGBTQ oto, na UE i w ogóle tęczowa Polskę, a jak na Nawrockiego to głosujesz przeciwko tym złodziejom z UE, LGBTQ i w ogóle jesteś patriotą. Na debatach pyta się kandydatów co zrobią w danej kategorii jak służba zdrowia oto, gdzie prezydent może
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight: zobaczymy czy tak te miasta nie mają znaczenia. Jak na razie trzy ostatnie wybory to kandydaci pisu z wynikami 51.55% - 51.03% - 50.89%. Tendencja spadkowa. Jak na razie tak w-------ą po kolei wszystkie grupy społeczne jak rządzą i mogą wszystko, że może jednak się przekręci.
Chociaż, co ja mówię, wrócą do władzy, zabetonują się, i już nigdy jej nie oddadzą.
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight: Pięknie powiedziane ale nie sądzę że OP który uważa się za tego mądrzejszego, bardziej wykształconego, bardziej moralnego i po prostu lepszego coś z tego zrozumie.

To inni są zmanipulowani i głosują źle. Ja głosuję dobrze i nie jestem zmanipulowany
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight:

Nie ma i nigdy nie będzie możliwości, że mieszkańcy Polski "B" wyjadą do Warszawy,

Tylko nie musza bo oni już przyjeżdżali. I nie tylko do Warszawy. Zostali przede wszystkim emeryci którzy będą powoli wymierać. I takie są fakty.
I nie ma co przekładać sytuacji z USA bo u nas na szczęście by zmienić okręgi wyborcze aby lepiej reprezentowały liczbę ludności nie trzeba zmiany konstytucji.
TenXen47 - @TheKirghizLight: 
 Nie ma i nigdy nie będzie możliwości, że mieszkańcy Po...

źródło: z19379537Q,Zmiana-ludnosci-polskich-miast

Pobierz
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight: To nie miasta wzbogaciły się kosztem wsi, a miasta po prostu się wzbogaciły gdy wieś stoi w miejscu. Mentalnie i technologicznie. Co PiS zrobił by na wsiach żyło się lepiej? Rzucił kasę i tyle, za ich rządów buduje się mniej dróg i likwiduje połączenia kolejowe, wskaźniki wykluczenia komunikacyjnego rosną.

Klasyk, pis robi coś źle ale przypisujemy to opozycji. Kaczyński jedyne co zrobił ze wsiami to n---------ł w nie propagandą
  • Odpowiedz
@Szalom:

Pięknie powiedziane ale nie sądzę że OP który uważa się za tego mądrzejszego, bardziej wykształconego, bardziej moralnego i po prostu lepszego coś z tego zrozumie

Najbardziej nie znoszę, jak ktoś mi wciska, co niby uważam o sobie, mireczku/mirabelko. Bo ani się za lepszego nie uważam, ani nie mam potrzeby, żeby komukolwiek to udowadniać. Ale jeśli ktoś potrzebuje sobie to wmówić, żeby poczuć się lepiej – to już nie mój
  • Odpowiedz
Pięknie powiedziane ale nie sądzę że OP który uważa się za tego mądrzejszego, bardziej wykształconego, bardziej moralnego i po prostu lepszego coś z tego zrozumie.

@Szalom: Raczej nie ma co oczekiwać po "elycie" narodu, że w końcu to zrozumie. A sytuacja jest jasna. Większość to ci po drugiej stronie. PiS może sobie pozwolić na dalszą polaryzację, bo ma za sobą większość kraju. PO nie może.

zobaczymy czy tak te miasta nie
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight:

Za chwilę emerytami będzie pokolenie lat 60-70, którego jest naprawdę sporo. Potem kwestia sfrustrowanych mężczyzn co winę na swój marny stan doszukują w mitycznych lewakach (gdy ten stan to efekt kapitalizmu). Do tego czasu PiS z Konfederacją da radę zmienić system wyborczy w taki sposób, że żadna inna partia nie przejmie władzy.

Ja pisze o wiejskich emerytach, że Ci powymieraja i nie będzie następców bo praktycznie nie ma na
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight:

A akurat o gospodarce to nie wiedzą nic nasi geniusze ekonomii zaczynając od autora tego co było nieuniknione w perspektywie dekad czyli reform Leszka Balcerowicza.

Zastanawiam się co jest tym "nieuniknionym" i jak się wydaje oczywistym dla randomowego mirka czego nie przewidział profesor odpowiedzialny za reformy kraju wychodzącego z realnego socjalizmu w system kapitalistyczny.

Ogólnie w niektórych aspektach zgadzam się z Twoimi tezami pod tym postem ale ten jeden
bardzo_smiesznie - @TheKirghizLight: 
A akurat o gospodarce to nie wiedzą nic nasi ge...

źródło: balcerowicz_nawrocki

Pobierz
  • Odpowiedz
Zastanawiam się co jest tym "nieuniknionym" i jak się wydaje oczywistym dla randomowego mirka czego nie przewidział profesor odpowiedzialny za reformy kraju wychodzącego z realnego socjalizmu w system kapitalistyczny.

@bardzo_smiesznie: Ależ liberalni geniusze nigdy nie patrzą długo terminowo. Liczy się natychmiastowa maksymalizacja zysku. Nie stosują wtedy ekonomicznego "ceteris paribus", tylko jak najszybciej i jak najwięcej.

A jak się powołujesz na tytuł profesora to odwołam się na inne dzieło liberalnego wieszcza, dokładnie
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight: Wydaje mi się, reformy Balcerowicza pokazują prawdziwą moc w długim terminie, świadczy o tym choćby to, że w latach 1989-2019 byliśmy najszybciej rozwijającą się gospodarką w Europie (oczywiście tu także ogromne znaczenie ma wejście do UE niemniej bez transformacji to by się nie odbyło). Inne kraje naszego regionu wychodzące z realnego socjalizmu nie poradziły sobie aż tak dobrze wprowadzając mniej radykalne reformy a mimo to koszty społeczne i tak
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, reformy Balcerowicza pokazują prawdziwą moc w długim terminie, świadczy o tym choćby to, że w latach 1989-2019 byliśmy najszybciej rozwijającą się gospodarką w Europie (oczywiście tu także ogromne znaczenie ma wejście do UE niemniej bez transformacji to by się nie odbyło). Inne kraje naszego regionu wychodzące z realnego socjalizmu nie poradziły sobie aż tak dobrze wprowadzając mniej radykalne reformy a mimo to koszty społeczne i tak były wysokie. Nawet
  • Odpowiedz