Wpis z mikrobloga

ma ktoś jakieś miniPC do polecenia, które wykorzystuje do edycji video? głównie kamerka dji/gopro 4k.
Coś co pozwoli wygodnie edytować filmiki, czasem może uruchomić jakąś gierkę chociaż to jest raczej raz na rok więc bez musu.

#minipc #pc #desktop #edycjafilmow #video #dji #gopro
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Edycja wideo i minipc są z innej bajki. Można, ale to nie jest komputer stworzony do tego celu.
  • Odpowiedz
  • 0
@tony: no właśnie pokladałem w tym nadzieję, bo nie chce desktopa kupować, to już nie te czasy xD poza tym to hobbystyczne 4-5 razy do roku, więc taka mała stacja liczyłem że podoła xD mam lapka huawei matebook i w miarę daje radę, tzn w miarę cierpliwości hehe.. ale chciałbym płynniej tyćkę xD
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh nie przeszkadza brak kodera NVENC, dzięki któremu upchniesz lepszą jakość wideo?
Jakiś laptop z nowszą nVidią?
  • Odpowiedz
  • 0
@rukh: edit ok widzę, że tylko nvidia ma te kodek.. zajebiście xD szkoda że nie ma takich sprzętów z nvidią praktycznie..
To na prawdę jakoś super pomaga ten kodek?

laptopa własnie nie chcę.. mam huawei matebook, przenośny, do mikro pracy online, filmów, podróży.
A laptopy do pracy to są gamingowe 'gówna', obrzydliwe, wielkie krowy gzie w zasadzie jest to problem na biurku tylko :D no i fest drogie są, przy
  • Odpowiedz
  • 1
@ShpxLbh NVENC mają tylko nVidie, ale trzeba byłoby poczytać.
Wiem tyle, że przy nagrywaniu przy niskim bitrate, osiągasz lepsze wyniki, bo w krótkim czasie przetworzy ci wideo sprawniej. Przy streamingu NVENC szczególnie się przydaje. Ale przy eksporcie wideo w programach, czas rzeczywisty się nie liczy 🤔
  • Odpowiedz
  • 0
@rukh: a no to dla mnie nie ma znaczenia w takim razie:) tylko o pracę live przy edycji mi chodzi żeby było płynnie oglądać bez proxy xD ew. żeby proxy robilo ale sprawniej, a nie tak że mi się laptop gotuje przez godzinę na 1h materiału :) dzięki!
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh Zadaj to pytanie dla AI (Gemini lub GPT)

Jeśli edytuję filmy z telefonu, i zapisuję jako h265, czy przy zapisie warto mieć NVENC zamiast QSV czy VCE? Osiągnę lepszą jakość przy tym samym Bitrate?

QSV jest od Intela, VCE od AMD.
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh ale na tym Intelu i9 gorzej z gierkami, niż na tym AMD.
Jeszcze są "MAC Mini" od Apple z procesorem M4. Znacznie lepsza kultura pracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh Nie znam się, a się wypowiadam :p
https://www.reddit.com/r/handbrake/s/5w5oI2a5c7

Z drugiego z góry komentarza wynika, że lepiej nie stosować tych kodowań, NVENC/QSV/VCE w ogóle.

To w takim razie, i taki AMD byłby wystarczający. Tu przynajmniej coś pogra. Grafika zintegrowana 780M jest podobnie wydajna co nVidia GTX 1650 w laptopach, a pobiera ponad 3x mniej
  • Odpowiedz