Wpis z mikrobloga

mam spieprzoną wentylacje w #mieszkaniedeweloperskie, bo sąsiad szuja ma łazienkę "odbicie lustrzane" mojej, a wentylacja, pomimo schematu sugerującego dwa niezależne kominy a nie jeden, z jakiegoś powodu jest bezpośrednio "na przelot" między mieszkaniami i słychać od nich absolutnie wszystko - horror to mało powiedziane.

dodam, że moja łazienka ma wyraźne wycięcie zabierające przestrzeń na "komin" i schemat sugeruje coś podobnego po stronie sąsiada. czemu mieszkania miały by w takim razie "dzielić" komin? nie wiem

ułożyłem już dawno temu 5 gąbek w magiczną harmonijkę mającą tłumić dźwięki ale daje to bardzo niewiele, a ogranicza mocno przepływ powietrza xD

tunel ma ok. 500cm szerokości fi125, niestety żadna firma na rynku nie oferuje na taki rozmiar tłumika z wełną czy czegoś podobnego :(

macie jakieś kreatywne pomysły jak coś polepszyć?

#mieszkanie #patodeweloperka #budownictwo #wentylacja #budujzwykopem
villager - mam spieprzoną wentylacje w #mieszkaniedeweloperskie, bo sąsiad szuja ma ł...

źródło: 1679299216

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

z jakiegoś powodu jest bezpośrednio "na przelot" między mieszkaniami

@villager: no to trzeba to naprawić by było zgodnie z przepisami zamiast kombinować z jakimiś tłumikami
  • Odpowiedz
  • 2
@darek-jg: jestem 2 właścicielem mieszkania w związku z czym niby prawnie wygasły wszystkie roszczenia o 5 letnią rękojmie w stosunku do dewelopera xD witamy w polsce
  • Odpowiedz
  • 0
@Schyzu: mieszkam na 1 etapie osiedla. w sumie często powtarza się schemat, że 1 etap robią na wyczucie, w miarę na bogato, po ukończeniu 1 etapu analiza - na czym można jeszcze przyoszczędzić?

i sprzedaż 2 etapu w budowie jadąc na renomie 1go

na moim pierwszym osiedlu z 2 etapu wycięli ogrzewanie garażu

a na obecnym podobno na 2 i 3 etapie pocienili ściany, to serio nie chce mi się
  • Odpowiedz
@villager: idziesz do kominiarza żeby sprawdził czy to jest dobrze i razem z papierem do spółdzielni czy tam zarządcy i pytasz kto ma spierdzielony komin ty czy sąsiad
  • Odpowiedz
  • 0
@Reanef: ludzie są przyzwyczajeni że słuchanie ludzi "z pionu" jest "normalne", niby na odbiciu lustrzanym odległość jest drastycznie mniejsza niż między piętrami, ale nie jest powiedziane z góry że ten setup jest nielegalny
  • Odpowiedz
@villager: na moje z tego co pamiętam to ostatnio mi się doczepił kominiarz do setupu jeden komin wentylacyjny dwa wyjścia z uwagi na zaburzenie wentylacji gdzie jedno wyjście ma salon drugie w kuchni mimo otwartej przestrzeni więc raczej na bank będzie minus
  • Odpowiedz