Wpis z mikrobloga

#hosting #vps #serwery #nextcloud #devops

Hej, mam taki case. Mam serwer w Contabo, na nim postawiony nextcloud(docker) i nginx jako front. W domu internet światłowód, pomiędzy serwerem a domem uzyskuję ~200Mb/s. No i gdy korzystam z nextcloud w przeglądarce to jest ok - prędkość dobra, mogę przeglądać zdjęcia, filmy. Natomiast aplikacja w telefonie - tutaj prędkości to porażka. 5-10Mb/s jak pobierałem film, przy ładowaniu podobnie, ciężko obejrzeć coś bez zacięcia. Można wykluczyć zasięg w telefonie - korzystam po wifi, na tyle blisko routera że bez problemu speedtest wysyca łącze. Problem musi być gdzieś indziej, tylko właśnie - gdzie?
Ewentualnie może jakaś alternatywa dla nextcloud? Głównie to ma być chmura dla zdjęć/filmów
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mało prawdopodobne ale jeśli to stary telefon to może posiadać sprzętowe ograniczenie prędkości pobierania. Zobacz czy nginx nie ma jakiś osobnych konfiguracji dla mobilnych user-agent i to samo w obrazie dockera
  • Odpowiedz
  • 1
@BogatyLewak raczej nie ma, konfiguracja powinna być niezależna od user agenta, ale to może jakiś trop później zweryfikuje dokładniej. Teraz na próbę z tego samego serwera pobierałem coś przez przeglądarkę, zwykły plik rar:
-na telefonie w porywach 20Mb/s, Chrome i Firefox
-na domowym serwerze ~200Mb/s
-w tym samym czasie speed test na telefonie to 600 Mb/s(czyli całe łącze)
-przez sftp, które z doświadczenia jest dosyć wolne, to telefon ściągał z prędkością
  • Odpowiedz