Wpis z mikrobloga

@MarekKucharz: Najprostsze co mi przychodzi do głowy to bycie specjalistą w danej dziedzinie i wielokrotnie większe zarobki czy możliwości rozwijania kariery, zmiana środowiska/kultury czy obawa przed wojną
  • Odpowiedz
  • 1
@DominiCanes: Ale na zachodzie będziesz zepchnięty na margines i będziesz w zdecydowanej większości przypadków pracował z imigrantami i będziesz też miał z-------l… co ty myślisz, że wyjedziesz na zachód to Cię etniczni mieszkańcy danego państwa z otwartymi ramionami przyjmą? Raczej będziesz z imigrantami z---------l i z imigrantami żył więc wiesz… chyba za bardzo koloryzujesz ten zachód …
  • Odpowiedz
@MarekKucharz: widzisz, pracowałem w PL jako Team Leader w branży supply chain. Odpowiedzialność za KPI, mobbing itd. a zarabiałem realnie mniej niż na produkcji w NL. Okej, mogłem sobie usiąść w pracy, ale w NL z jednej tygodniówki stać mnie było na kilka dni urlopu w Gdańsku, a w PL musiałem na to odkładać. Dlatego jestem nadal rozdarty między niby rozwojową pracą na dupie w PL ale jednak bez szału
  • Odpowiedz
  • 1
@mikasio_: no dobra zgoda ale 90% Polaków którzy wyemigrowali na zachód to nie są doktorzy, inżynierowie, artyści, czy innego rodzaju specjaliści z wyższej półki. 90% które wyjechało to magazynierzy, budowlańcy, sprzątacze, kucharze, kierowcy/kurierzy, złodzieje, prostytutki, i tym podobne „zawody” … myślę, że to już nie są czasy kiedy sie opłacało jechać na zachod pracować w takich „zawodach” można mieć to samo albo więcej w niektórych przypadkach w Polsce ? No
  • Odpowiedz
@MarekKucharz: No to okej. Za pokój w NL płaciłem ok. 110 euro tygodniowo. Na czysto miałem ok. 550. Jako pracownik produkcji, na jedną zmianę, 8h.

Miesięcznie ok. 9350 pln. do ręki. To gdzie w PL jako pracownik produkcji tyle dostanę?
  • Odpowiedz
@MarekKucharz: ja sobie chwale zycie na emigracji. I polecam kazdemu chociaz raz wyjechac na rok, zobaczyc jak sie zyje w innym kraju. Tylko wczesniej zrobic wywiad gdzie najlepiej jechac.
A i nie jechac dla pieniedzy, a poto zeby poznac dany kraj.
  • Odpowiedz