Wpis z mikrobloga

#jdg czytam o tym #bdo i rozumiem piąte przez dziesiąte, jako sklep internetowy muszę się rejestrować i prowadzić tabelki, ale co jeżeli do wysyłki będę używać wyłącznie opakowań z recyklingu? Sporo mi zostaje kartonów i folii po dostawach, nie chce tego wywalac tylko pakować w to zamówienia- czy wtedy też jestem uważana za wprowadzającego opakowania? Bo trochę słabo płacić opłatę recyklingową skoro chce ten recykling uskutecznić xd
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wellfcuk: zaraz się okaże że na recykling opakowań to trzeba mieć koncesję a to że je wprowadzasz powtórnie na rynek to naruszenie jakichś przepisów i jak ci dowalą grzywny to się nie pozbierasz
  • Odpowiedz
@wellfcuk: tak, ale zwróć uwagę że tu chodzi o wprowadzanie opakowania. Jeśli kupujesz folię bąbelkową, kupujesz produkt który przetwarzasz na opakowanie. Jeśli dostałeś jakąś przesyłkę z folią bąbelkową którą ponownie używasz do dalszej wysyłki to już nie wprowadzasz opakowania bo wprowadził je ktoś inny.
Niestety jednak z ustawy wynika że jakieś opakowanie musisz wprowadzać bo chociażby etykieta adresowa też uchodzi za opakowanie. Więc w BDO musisz się i tak zarejestrować
  • Odpowiedz
  • 0
@puexam ok, czyli zarejestrować się muszę, ale pakując paczki wyłącznie w kartony i folie, których nie kupiłam, a dostałam w jakiś innych przesyłkach to rozliczać się muszę wyłącznie z etykiet? Nieźle to posrane w sumie, że etykieta jest uważana za opakowanie, mocno to mylące.
  • Odpowiedz
@wellfcuk: robię to w ten sposób od kiedy ten obowiązek powstał (2020?), przechodziłem jakieś weryfikacje z gminy w zakresie tych sprawozdań, nie było problemu.
Jeśli chodzi o opłaty to jak wprowadzasz <1Mg to możesz napisać o pomoc de minimis ale ja zawsze przekraczałem termin na to :P a i te opłaty to tam pomijalna kwota zawsze mi wychodziła...
  • Odpowiedz