Mireczki, takie rozkminy mam może pomożecie. Chodzi o #klimatyzacja w #remont #wykonczenia, rozkminiam 2 opcje a jest jeszcze sporo czasu do odbioru mieszkania, chciałbym to zrobić na etapie deweloperki. Mieszkanie na ostatnim piętrze, centralnie na południe, spore okna w salonie, niby 80w/m2.
Temat mocy przemyślałem chyba nieźle w wariancie 2, nawet obczaiłem co by można było zamontować, rotenso ma jednostkę zewnętrzną na 3 wyjścia modulującą od 0,9 do 6,5kw więc nawet przy jednej jednostce w sypialni jest w stanie w miarę nie za mocno chłodzić. Raczej nikła jest szansa że będą działać kiedykolwiek 3 jednostki na raz dlatego, za dnia pewnie pokój dziecka + salon, w nocy tylko pokoje. Koszt takiej operacji to 7k same graty + montaż.
Tutaj rodzi się zapytanie, które mnie nurtuje, człowiek by chciał jak najlepiej ale złotówkę trzeba po 2 razy z każdej strony jednak oglądać. Jak by się spisała po prostu jedna jednostka tylko w salonie albo w przedpokoju? Może ktoś ma doświadczenie, do tej pory nie miałem nigdy klimy w mieszkaniu a chciałbym. Wariant w jednym pomieszczeniu to pewnie 1/3 kwoty.
@elemenTH Tragicznie. Przepływu chłodu nie będzie, milion razy lepiej sprawdzą się osobne jednostki. Wyjdzie drożej, wyraźnie drożej, ale naprawdę warto.
@elemenTH: Cena w dużym stopniu będzie zależała od sposobu prowadzenia instalacji. Przy takim układzie dla jednej jednostki właściwie nie ma znaczenia czy w salonie będzie 3 czy 5kW, obie będą już podtrzymywać temperaturę zanim powietrze się wymiesza. Zawsze możesz teraz rozrzucić instalację na wszystkie pomieszczenia i wstępnie zamontować tylko w jednym, a resztę jak się otrząśniesz, albo nigdy jeśli jakimś cudem jedna Ci styknie. Wtedy możesz zamontować pojedynczą jednostkę na
@konski tak myślałem, że w najgorszym razie jak będzie bida to sama instalacja na start + ewentualnie jedna-dwie jednostki w środku a na następny rok reszta. Kawałek miedziuchy trzeba pociągnąć niestety i bruzdować ostro ale dlatego chciałem to zrobić na start a nie później syf albo obrzydliwe korytka. Pomimo tego, że zje to kawał budżetu.
@elemenTH: ogólnie to bym w-----ł ścianę pomiędzy salonem, a kuchnią. W projekcie od dewelopera w moim segmencie miałem zamkniętą kuchnie, ale zgodzili się na otworzenie i dużo lepiej to wygląda. Jakby wywalić tą ścianę to mam super pomysł na rozmieszczenie klimatyzacji.
Temat mocy przemyślałem chyba nieźle w wariancie 2, nawet obczaiłem co by można było zamontować, rotenso ma jednostkę zewnętrzną na 3 wyjścia modulującą od 0,9 do 6,5kw więc nawet przy jednej jednostce w sypialni jest w stanie w miarę nie za mocno chłodzić. Raczej nikła jest szansa że będą działać kiedykolwiek 3 jednostki na raz dlatego, za dnia pewnie pokój dziecka + salon, w nocy tylko pokoje. Koszt takiej operacji to 7k same graty + montaż.
Tutaj rodzi się zapytanie, które mnie nurtuje, człowiek by chciał jak najlepiej ale złotówkę trzeba po 2 razy z każdej strony jednak oglądać. Jak by się spisała po prostu jedna jednostka tylko w salonie albo w przedpokoju? Może ktoś ma doświadczenie, do tej pory nie miałem nigdy klimy w mieszkaniu a chciałbym. Wariant w jednym pomieszczeniu to pewnie 1/3 kwoty.
#mieszkania #deweloperka
źródło: klimatyzacja
Pobierz