Wpis z mikrobloga

Hej, zastanawiam się czy nie przenieść się z biura księgowego ifirmy na samodzielna księgowość infaktu, bo dodatkowe opłaty w firmie za dosłownie wszystko zaczynają mnie mega denerwować. Appka infkatu dobrze obsłuży sytuacje gdy wystawiam fakturę 31.03 na kwotę 1000EUR do klienta z Niemiec a płatność dostaje załóżmy 5.05? Wystawiam jedna fakturę miesięcznie, plus kilka drobnych kosztowych, rozliczam się ryczałtem + VAT EU. infant będzie miał problem z którymkolwiek z tych punktów czy easy?

#infakt #ksiegowosc
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
btw - ktoś mógłby potwierdzic czy chatgpt ma tutaj racje? Bo moja księgowa od x lat rozlicza mi to w taki sposób, że nie patrzy na datę płatności tylko rozlicza PIT do zapłaty w czerwcu tak jak VAT (którego nie place bo to reverse charge) i potem jest korekta kursu miedzy data sprzedaży a płatności i troche zglupailame czy to ona się myli czy chatgpt gada głupoty
volsurfer77 - btw - ktoś mógłby potwierdzic czy chatgpt ma tutaj racje? Bo moja księg...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@volsurfer77: Tak, to normalna rzecz. Czat GPT nie do końca ma racje.
Tzn VAT i dochodoww normalnie naliczasz odrazu w dniu sprzedaży. Tylko dopiero jak przyjdzie kasa to liczy się różnice kursowe co masz też na swojej ewidencji, rozliczone za fakture 2/2025 (może to być ujemny przychód)
Wystawiasz normalnie fakture a potem musisz oznaczyć kiedy przyszła kasa i zazanczyć żeby rozliczyło CI te różnice kursowe automatycznie. Tutaj link z rabatem
  • Odpowiedz
@volsurfer77: nie polecam InFakt, od czasu zmiany właściciela ta firma to dno. Moja nowa księgowa którą mam śmieje się już kiedy słyszy że ludzie przechodzą do niej z InFaktu, bo ma ich tak dużo.

Jak masz JDG to obecnie najlepszym wyjściem jet ING biuro rachunkowe + konto, nie prowadzą oni jednak spółek innych niż jawne.
  • Odpowiedz
@volsurfer77: Miałem księgowego ale ich soft nie jest najlepszy, bo ma problemy z czytaniem prawidłowej wartości na fakturze jeżeli jest ona ciut bardziej skomplikowana. Nie mam jednak porównania do softu od innych firm księgowych tutaj.
  • Odpowiedz