Tag #tarnow teraz się trochę obudził. Czy ktoś ma do polecenia jakieś artykuly/książki na temat religijności diecezji Tarnowskiej? Bardzo mnie takie tematy ciekawią. Czemu Tarnów i okolice są tak religijnym miejscem? Czy były tam jakieś silne ruchy religijne które sprawiają do dzisiaj, że tak duży procent społeczeństwa uczęszcza regularnie do kościoła? Widzę, że w Limanowej rola kościoła jest jeszcze wieksza. Znajduje więcej artykułów które tłumacza czemu Limanowa jest praktykującym miejscem.
"Statystyki wskazują, że 61,5 proc. wiernych diecezji tarnowskiej chodzi do kościoła, a 25,8 proc. przyjmuje komunię świętą. Są to najwyższe wyniki wśród wszystkich diecezji rzymsko-katolickich w Polsce. Na podium rankingu najpobożniejszych diecezji uplasowały się również: diecezja rzeszowska (52,0 proc.) oraz archidiecezja przemyska (49,5 proc.)"
@kaminami: Ten Tarnów, brzmi trochę jak miasteczko na prowincji USA - z pozoru normalne, ale turyści giną w tajemniczych okolicznościach, a lokalna społeczność to sekta podległa lokalnemu pastorowi :)
@kaminami kluczowe może być znaczenie rabacji galicyjskiej. Wymordowanie szlachty doprowadziło do praktycznej likwidacji warstwy zarządzającej (szczególnie, że Tarnów był do czasu budowy Zamościa największym miastem prywatnym Rzeczypospolitej i silne było tu poddaństwo szlachcie, ale do czasu). Pustkę wypełnił kościół. Bardzo duży przyrost naturalny w warstwie chłopskiej pomógł KK przejąć jeszcze większą władzę. Władza komunistyczna wiedziała, że tu siła nic nie zrobi, więc dogadana była z kościołem. Tu nie było problemu aby
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
"Statystyki wskazują, że 61,5 proc. wiernych diecezji tarnowskiej chodzi do kościoła, a 25,8 proc. przyjmuje komunię świętą. Są to najwyższe wyniki wśród wszystkich diecezji rzymsko-katolickich w Polsce. Na podium rankingu najpobożniejszych diecezji uplasowały się również: diecezja rzeszowska (52,0 proc.) oraz archidiecezja przemyska (49,5 proc.)"
#religia #limanowej #nauka #chrzescijanizm #kosciolkatolicki #kultura #historia
Władza komunistyczna wiedziała, że tu siła nic nie zrobi, więc dogadana była z kościołem. Tu nie było problemu aby