Aktywne Wpisy
Siemka, w zeszłym roku miałem łącznie ~270 tys. przychodu, 3/4 lata temu wziąłem chwilówkę nietrzeźwy której nie spłaciłem bo się na tym nie skupiałem szczególnie ale przez to wiszę w krd, i nie mogę dostać teraz chwilówki online a potrzebuje pożyczyć trochę pieniędzy >1000. Jest ktoś w stanie podać namiar lub osobiście udzielić pożyczki prywatnej, nie na podstawie zdolności tylko uwiarygodnienia stałego przychodu średnio 15-25 tys co miesiąc przez ostatni rok. Na

maikeleleq +42

![[VIDEO] Pitbulle zaatakowały mężczyzne na joggingu](https://wykop.pl/cdn/c3397993/754358884ce4c8c91e0f330a0b115d61f106edb910b927f290d83725a9b25a29,q80.jpg)

Domowy router i NAS w jednym, z sensowną wydajnością lokalną (>200MB/s, po sieci 2.5Gbit, o wifi nie wspominając), co nie zjada dużo prądu, i jest małe i bezgłośne. A w dodatku nie jest drogie, i jest na #openwrt opensource (a nie jakaś komercja).
Impreza rozkłada się następująco:
1. Router Cudy TR3000 v1 (AX3000 Travel Router) - koszt około 230zł jak się dobrze poszuka, 250zł w xkomie bez łaski.
https://openwrt.org/toh/cudy/tr3000
dlaczego akurat taki? Bo ma zarąbiście wydajny procesor (2core 1.3GHz), 512MB ramu, jest tani, ma port 2.5Gbit, i USB (w dodatku USB3.1 gen2), a równocześnie (cała rodzinka) Cudy jest w bardzo niskich cenach jak na taki sprzęt. I ma wsparcie Openwrt
2. Instalujemy na tym wynalazku OpenWRT
https://openwrt.org/toh/cudy/tr3000#oem_easy_installation
3. Fajnie, działa openwrt, no super... ale dlaczego mamy tak mało "dysku"? Niby flash 128MB, ale partycjonowany w openwrt tak, że główny filesystem ma tylko 64MB, a razem z wszystkim - niewiele zostaje miejsca na pakiety. Nie ma co jęczeć - trzeba zrobić EXT-ROOT na zewnętrznym dysku! Powyższy sprzęt ma tylko 1 port USB3.0 - więc co? zrobić ext-root na pendrive? Bez sensu, jedyny port zmarnować!
(procedurę ext-rootowania mogę zaraz tu w komentarz wrzucić, bo jest prosta a przyjemna)
4. Więc nabywamy za ~100zł na aliexpress którąś DUAL obudowę nvme-usb
https://pl.aliexpress.com/item/1005007804209059.html albo https://pl.aliexpress.com/item/1005009042021835.html - ja mam akurat tą pierwszą.
Ten sprzęcior to w jednym pudełku dwa interfejsy usb3.0 do NVME-M.2, podłączone z 4 port hubem usb3.0 i jeszcze dwoma gniazdkami USB dodatkowymi. Więc możemy tam wsadzić DWA dyski NVME M.2 - i jeszcze zostaną nam dwa porty USB wolne!
5. Do powyższego ładujemy dysk(i) m.2 (mi został z jakiegoś upgrade - 250GB niezbyt szybki, a za to zimniutki) oraz ewentualnie drugi - na dane (NAS, domowy serwer plików) jak komuś mało... Nawet taki "śmieciowy" m.2 w tej obudowie - hdparm -tT (odpalany na routerze!) pokazuje transfer ~1000MB/s !
6. router i (dwu)dysk podłączamy do jednego wspólnego (dwu/wielo) portowego zasilacza-ładowarki USB. Tak by miały wspólne mocne i stabilne zasilanie, jedno i drugie pracuje wyłącznie przy 5V - więc żadne QC3.0, żadne PD 100W, żadne wynalazki - najzwyklejszy zasilacz 5v, byle z prądem >3A, jest ok.
7a. robimy tego extroota na podłączonym nvme. Ja polecam osobną partycję na extroota, jakieś np 512MB-1G to grubo z zapasem, jak jeszcze jakieś 512MB swap dorzucimy to już luksus niepotrzebny, a osobną partycję w pozostałej wolnej przestrzeni - na późniejsze udostępniane dane. Tak by było to rozdzielone.
7b. po extroocie, mając już sporą przestrzeń - doinstalowujemy potrzebne i wygodne pakiety.
7c. w config network zamieniamy porty eth0 i eth1 - bo tak głupio wychodzi, że domyślnie 2.5G to WAN, a 1G jest LANem. Jak chcemy szybki NAS - to bez sensu szybki WAN.
7d. dodajemy partycje na dysku M.2 (oraz ew. na drugim, lub na następnych), wybieramy gdzie zamountować je, tworzymy na nich jakieś directory i je przez samba4/nfs udostępmiamy - no już całkiem normalnie, jak to NAS...
7e. ewentualnie zmianiamy sobie w konfigach - by router nie zapisywał "do ulotnego" tempa wszystkie logi, dhcpd.leases, itp - tylko do obszaru na dysku m.2
8. Cieszymy się routerem, który też jest NASem, który potrafi dać dostęp po sieci lokalnej do "dysku udostępnionego" z prędkością trochę ponad 200MB/s (co zawstydza 90% komercyjnych NASów za grube tysiące!), a który pobiera (z dwoma dyskami M.2 w kieszeni) w spoczynku ledwo 3W, pod obciążeniem do 5-10W w porywach (realnie - 5-7W, krótkie milisekundowe szpilki pod 15W gdy dyski pracują i wifi i routing na sporej prędkości i jeszcze z 10 klientów VPN... ) - czyli w zasadzie "nic"
I jeszcze mamy nadal 2 wolne porty USB3.0 - można podpiąć następny taki dwu-dysk, zrobić jakieś raid/volume mądrzejsze, ups, drukarkę, czy co tam kto chce.
Pomijając cenę dysków M.2 (śmieciowe - 250GB to prawie free, ale jakieś większe - 1, 2 czy 4TB - to już cena zrobiła się ostatnio niefajna) mamy za ~350zł naprawdę wydajny sprzęt, który prądu zjada mniej, niż starszy i wolny router, w dodatku nie dający funkcjonalności NAS (przestrzeni udostępnionej).
#protip #domowyserwer
trochę drożej ale pewnie by się dało znaleźć jakiś mini pc z dwoma lanami i z niego zrobić router/nas
Ewentualnie coś podobnego na jakimś terminalu i też tam wsadzić adapter lan, a dyski by siedziały w środku.
i nie to że hejtuje pomysł, tylko takie dokładanie zewnętrznych bebechów nie jest estetyczne + narażone na
@hpiotrekh: owszem, mam (miałem) Dell Wyse 5070 - ale po dokładaniu wszystkich potrzebnych rzeczy (druga sieciówka, kontroler dysków dodatkowych) ciężko było w IDLE zejść poniżej 15W - to zupełnie inna liga.
Mam też "mini PC" z intel N150 - też te >10W trzeba liczyć. Ale nie ma jak podłączyć więcej dysków
Pomysł, żeby to mieć w routerze nie jest głupi, zwłaszcza że można teraz obudowę sobie wydrukować jaką się chce
źródło: image_picker_31CEA7AC-4A11-4078-BDCA-10A969F8F7B7-4390-000001F501C6F9E2
PobierzChoć dziś w czasach szalonych cen dysków M2 wydaje się to trochę nieaktualne/nieopłacalne - jak za jeden sensownej pojemności dysk masz dać 1000 zł, to już jest mniejsza różnica czy wsadzisz dwa takie do routera za 200 zł czy do NASA za drugi 1000...
@wrobel7: a sprawdziłeś, że ma prawdziwą pojemność? Bo obecnie wysyp "hakowanych" dysków (realnie np 256GB, strasznie wolne, a zgłasza się jako 1-2-4TB, co zechcesz...)
Po drugie - jak sprawne - to super ci się trafiło.
Czasy mamy takie, że kupowanie używanego SSD na olx przypomina zakup samochodu, na Kubie, w latach 80tych ;)
@ocotuchodzi: to jest banalne do znalezienia (i zrobienia) - jak raz znajdziesz, i zrobisz wg instrukcji, to już będziesz robił w ciemno:
https://openwrt.org/docs/guide-user/additional-software/extroot_configuration
1. musisz skonfigurować na tyle router, by miał połączenie z internetem, by mógł sobie ściągać pakiety itd. a ty mógł się z nim po ssh z