✨️ Obserwuj #mirkoanonim Pytanie: czy jeżeli jestem kobietą w wieku 60 lat i dowiedziałam się że mam raka i pożyje jeszcze tylko 5 lat to ZUS będzie co miesiąc wypłacał mi to co uzbierałam podzielone na 60 czy dalej będzie w moim przypadku uwzględniał średnią długość życia kobiet?
Skoro wiem że umrę to chciałabym przez te 5 dni jeszcze pokorzystać z życia, pozwiedzać świat, wnukom posprawiać prezenty.
poważny-entuzjasta-7: Poważnie takie pytania? Pierwsze na ZUS nic nie zostalo uzbierane bo ZUS na bieżąco pieniądze wydaje na obecnych emerytów - to jest podatek, a nie żadna składka. A to co pisze ZUS że będzie wypłacał to obietnica a nie rzeczywiste wyliczenie składek. Drugie będzie wypłacane miesięcznie tyle ile wyliczyli do zgonu bo nie ma tam żadnych pieniędzy. Te wypłacane pieniądze to są obecnie płacone składki przez obecnie pracujących. To działa jak normalne ubezpieczenie.
@mirko_anonim: Tak, tylko musisz poprosić lekarza o specjalny druczek, w którym poświadcza on pozostałą długość życia. Dzięki temu w przypadku przekroczenia poświadczonej daty emerytura z ZUSu zostaje zastąpiona przelewami ściąganymi z konta lekarza.
Pytanie: czy jeżeli jestem kobietą w wieku 60 lat i dowiedziałam się że mam raka i pożyje jeszcze tylko 5 lat to ZUS będzie co miesiąc wypłacał mi to co uzbierałam podzielone na 60 czy dalej będzie w moim przypadku uwzględniał średnią długość życia kobiet?
Skoro wiem że umrę to chciałabym przez te 5 dni jeszcze pokorzystać z życia, pozwiedzać świat, wnukom posprawiać prezenty.
#emerytura #zus #polityka #pytanie #pieniadze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt
Pierwsze na ZUS nic nie zostalo uzbierane bo ZUS na bieżąco pieniądze wydaje na obecnych emerytów - to jest podatek, a nie żadna składka. A to co pisze ZUS że będzie wypłacał to obietnica a nie rzeczywiste wyliczenie składek.
Drugie będzie wypłacane miesięcznie tyle ile wyliczyli do zgonu bo nie ma tam żadnych pieniędzy. Te wypłacane pieniądze to są obecnie płacone składki przez obecnie pracujących.
To działa jak normalne ubezpieczenie.