Wpis z mikrobloga

parę miesięcy temu zalałem laptopa woda, od razu go wyczyściłem i położyłem klawiatura do dołu żeby się podsuszył, ale zapewne na za krótko. od tego momentu za każdym razem jak naciskam caps lock to cały laptop mi wariuje, spada głośność, ekran ciemnieje, jakby wszystko się klikało i żeby spowrotem móc go używac to musze go wyłączyć i właczyć z wyjętym kablem zasilania xd tak sie dzieje z capslockiem na klawiaturze na usb i tej na laptopie, nawet takiej klawiaturze na ekranie i jak w jakiś programie przestawiłem żeby funkcje capslocka miał tab to przy naciśnieciu tab tez świrował. w tym wypadku gdzie leży problem? to jest problem z płyta główna? jeśli tak to czy jest konieczna jej całkowita wymiana? #legionlenovo #laptop #komputer #informatyk #naprawakomputera
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mmmod: Brzmi to bardzo jak uszkodzenie płyty głównej (najpewniej tzw. keyboard controller albo embedded controller – EC), spowodowane pozostałościami po zalaniu.

Możliwe że samo przeczyszczenie pomoże, lecz raczej wymiana
  • Odpowiedz
  • 0
@Gajwer2: czyli że to trzba całą płytę czy konkretnie kc albo ec? i czy da się jakoś sprawdzić z którym dokładnie jest problem? tzn pewnie i tak wezmę do informatyka ale od miesiecy to odkładam xd
  • Odpowiedz