Wpis z mikrobloga

#rosyjski #jezykiobce #naukajezykow

Jaki polecicie podręcznik do języka rosyjskiego dla samouka? Do tej pory uczyłem się z duolingo, ale czuję że brakuje mi solidnych podstaw gramatycznych, bo te nie są tam zbytnio wyjaśniane. Jeśli znacie kurs online lepszy od podręcznika to też proszę o propozycje.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pixxel: To może zaprzyjaźnij się z kimś z Ukrainy, na pewno Ci pomoże bardziej niż książki. Z resztą wymowy musiałbyś się nauczyć i tak np. przy pomocy jakiegoś internetowego tłumacza. Klikasz na ikonę głośnika i słuchasz wymowy poszczególnych słów. Mówisz na głos, porównujesz z wymową z translatora, powtarzasz słowa, a później całe zdania.
  • Odpowiedz
@pixxel: Kiedyś to uczyło się języków z książki, robiło się do tego ćwiczenia, słuchało się wymowy z kasety magnetofonowej i powtarzało się zdania aby nauczyć się wymowy. Tak wyglądały zajęcia w klasach, a po szkole trzeba było się uczyć na pamięć i powtarzać. Bez native speakera będzie ciężko, chociaż to nie jest aż takie trudne, bo to język słowiański, podobnie jak czeski, słowacki czy słoweński lub chorwacki.
  • Odpowiedz
  • 0
@tojestmultikonto: wymowa to nie problem, bo na Duolingo jest tego bardzo dużo. w sumie mam znajomych z Białorusi i Ukrainy tylko trochę głupi mi zawracać im dupę. Bardziej mi chodzi o gramatyczne podstawowy odmian, najważniejsze słowa. będzie do tego jakiś dobry podręcznik?
  • Odpowiedz
@pixxel: gramatyka to nie wymowa, ale myślę, że nie powinno być z tym większego problemu... poszukaj księgarni językowej... nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ale w większych miastach jest przynajmniej kilka takich punktów i zobacz co mają, ewentualnie jakiś antykwariat gdybyś chciał oszczędzić pieniądze. pozdrawiam i życzę owocnej nauki.
  • Odpowiedz