Przez 4 lata w pracy zapomniałem z 90% rzeczy z dziedziny programowania/informatyki. Jak zmienić pracę, skoro rekrutacje wyglądają jak wyglądają i będą mi kazać pisać jakieś drzewa czerwono-czarne albo algorytmy dla kodojebców z leetcode?
@Czolemhotdog: nie no, drzewo binarne to akurat podstawy, chociaż ja jestem (byłem) funkcyjnym świrem to takie rzeczy lubię xd. ONP też ez jeżeli chodzi o ewaluację, jak ma na myśli parsowanie wyrażeń do ONP to z głowy już ciężej xd
@niedorzecznybubr: nic takiego nie ma na interview, od faanga po unicorny. najtrudniejsze algorytmy jakie tam dostaniesz to topological sort na grafie skierowanym. co nie zmienia faktu że to powoduje, że właśnie poziom zadań jest niedorzeczny i musisz znać schematy oraz warianty algorytmów. a dp to nawet nie wspomnę, nie bez powodu wiele firm ma bana na pytania z dp, ale (niektórzy) rekruterzy mają to w dupie XD
@RapIArbuzy: do mojej aktualnej firmy to miałem do napisania jakieś najbardziej banalne algorytmy żeby zobaczyć czy w ogóle umiem programować. Plus potem maglowanie z faktycznie praktycznych rzeczy technicznych xd
@niedorzecznybubr: zobacz sobie neetcode 150 lub blind 75. algorytmy same w sobie są proste, tyle ze pozniej sie okazuje ze na przyklad taki prosty binary search to mozna zrobic np. zrotowanej w prawo tablicy XD
@niedorzecznybubr: tylko z drugiej strony, wiedzac ze masz klepac leetcode przygotowujesz sie z leetcode i masz pewien standard na interview. nie zostaniesz niczym zaskoczony i wbrew pozorom ten efekt zaskoczenia moze bardzo negatywnie na ciebie wplynac. jakis czas temu mialem rekrutacje do faang-like firmy, gdzie dostalem info o system designie, czyli architektura, a okazalo sie ze interview to nie byl system design, tylko pisanie kodu pod wymagania. nie musze raczej
#programowanie #programista15k #pracait #korposwiat
Tylko tutaj taki cyrk że jebia cię z gównianej teorii na potrzeby rekrutacji gdzie nigdzie indziej tego nie ma xD
źródło: ac60694f0f12f62df1bbb5d6a95921b96eafd7ca60489913660d6a61599264ec
PobierzTwoje seniority jest podważane na każdym kroku
@Czolemhotdog: w sumie to ja nie mam dyplomu więc powinienem się zamknąć i uczyć algorytmów XD (nie dokończyłem studiów)
@Czolemhotdog: Bo to "seniority" w większości firm jest g*wno warte ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To że ktoś klepał 10 lat XML-e i configi nie znaczy że można go nazwać seniorem.
To szukaj jakieś normalnej firmy. Gdzie takie cyrki robią w jakiś korpo ? XD W małych takich głupot chyba nie uświadczysz.