Wpis z mikrobloga

Poważnie myślę o terapii, ale mieszkam w małej miejscowości i dojazd do psychologa to problem. Zastanawiam się, czy online ma w ogóle sens, czy to raczej namiastka terapii? #psychologia #psychoterapia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nomiriala: Warto pojechać na pierwszą wizytę stacjonarnie, a potem może spróbować tak sobie to zorganizować, żeby raz na jakiś czas (np. raz na miesiąc, dwa miesiące czy kwartał) widzieć się fizycznie, ale jeśli się nie uda, to też nie będzie tragedii. Ogólnie konsensus w środowisku jest taki, że zdecydowanie terapia online ma sens, choć wiadomo, że pod pewnymi względami odbiera się inaczej niż stacjonarnie.
  • Odpowiedz
To, że forma jest online, nie znaczy, że jakość musi być niższa. Wręcz przeciwnie – wiele osób właśnie dzięki tej formie w ogóle ma dostęp do psychologa. Skuteczność zależy od tego, czy jesteś w stanie się otworzyć i czy masz zaufanie do osoby po drugiej stronie. A to działa również przez ekran. Ja korzystałem z terapii zdalnie przez kilka miesięcy i czułem, że to miało realny wpływ na moje samopoczucie. Możesz zerknąć
  • Odpowiedz