Wpis z mikrobloga

Jaki klucz do odkręcania kaset możecie polecić? Chodzi o ten z łańcuchem do zablokowania kasety. Kupiłem proxa, kilka razy użyłem, poprzednim razem się trochę wygiął, łańcuch się zerwał. Dałem nową spinkę, naprostowałem i jakoś odkręciłem a dziś znów potrzebowałem odkręcić i nie idzie, gnie się jak plastelina. Polecacie coś z tych tańszych czy wszystko jest robione na jedno kopyto i lepiej zrobić samemu z płaskownika i starego łańcucha? A może po prostu za mocno dokręcam kasetę i stąd problem? Może nie trzeba używać aż tyle siły? Wydaje mi się, że nie dokręcam na maksa ale mam wrażenie, że jak słabiej dokręcałem to falowała kaseta.
#szosa #rower
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@albin88 nie wiem jak musiałeś dokręcić żeby wygiąć ramię i urwać łańcuch. Widzę 3 możliwości; dokręcasz całym ciałem i wtedy jest 140, a nie 40Nm, masz łapy jak Pudzian i nie zdajesz sobie sprawy z posiadanej siły, albo kupiłeś podróbkę. Jakby łańcuchy rwały się od takiego momentu to pomyśl sobie co byłoby jak zawodowi kolarze przyspieszają i gniotą korbę nogą tak mocno jak tylko się da? Ci do innej firmy, to
  • Odpowiedz
  • 0
@albin88 falowanie kasety to idzie raczej od bebenka, a nie samej kasety. Ja używam jakiegoś z aliexpres i zero problemów z nim mam.
  • Odpowiedz
  • 0
Jakby łańcuchy rwały się od takiego momentu

@Kulawy_Lis: w miejscu gdzie wygiął się klucz był przypięty łańcuch, ogniwo się też wygięło i puściło

bike
  • Odpowiedz
  • 1
@Kulawy_Lis: jako, że urwała mi się szprycha i musiałem mieć na wzór to zaniosłem całe koło, pan wziął na zaplecze i odkręcił kasetę, wyjął szprychę. Nie widziałem czym to robił, ale tekstu w stylu "kto to tak d---------ł" nie zabrakło :D Widocznie nie w narzędziu był problem tylko w użytkowniku i jakbym tak nie dokręcił mocno to pewnie każdy klucz by dał radę ()
  • Odpowiedz