Wpis z mikrobloga

Na dniach mam mieć rozmowę o pracę na programistę i już zaczynam myśleć czy jej nie odwołać. Ostatni raz poważną rozmowę o pracę miałem 3 lata temu. Od tego czasu moja samoocena poleciała w dół, czuję się jakbym dopiero zaczynał "karierę" a mam już ponad 8 lat doświadczenia. Niestety mój obecny pracodawca jest kiepski, nie szanują ludzi i stąd moje złe nastawienie do "świata".

Rozmowa ma być 3-godzinna. Będą na niej 4 osoby techniczne - czy to nie przesada? Czy tylko w IT są takie potężne procesy rekrutacyjne? Ludzie, to tylko klepanie kodu... Mam wrażenie, że im "wyżej" tym łatwiej pracę dostać, a dla takich średnich stanowisk robią cyrki.

Ja nawet nie wiem czy znam tyle słów, aby zapełnić nimi 3h rozmowy... Teraz siedzę i myślę jakie pytanie mogę dostać i w sumie nie jestem w stanie na nic konkretnie odpowiedzieć, nie znam dokumentacji na pamięć, robię robotę i tyle.

Strasznie się boję, rynek pracy chyba zwariował, powoli mam wszystkiego dość. Kasa jaką proponują to 15k brutto, 60% czasu w biurze, dojazd 20km w korkach i problemy z parkingiem.

Nie wiem co robić, jeszcze kilka lat temu byłem pełen nadziei, ale chyba ludzie z IT sami sobie zgotowali ten los.

#pracait #praca #pracbaza #korposwiat #korpo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CalibraTeam idź i po prostu sam się przekonasz jak to wygląda. Nie pompuj głowy niepotrzebnie dziwnymi myślami i nie zastanawiaj się. Podejdź do tego na luzie. Idziesz po prostu zobaczyć i zrobić doświadczenie na rozmowie o pracę.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: niedawno byłem na rozmowie na fajne stanowisko, dostałem w------l, ale w sumie mam dzięki temu całą listę rzeczy, które trzeba poprawić, żebym w przyszłości wypadł lepiej.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: daj spokój, przecież to na pewno będą równe ziomki i powitają Cię z uśmiechem. Przyjdziesz pogadasz i tyle, nawet jak czegoś nie będziesz wiedział to po prostu mów co wiesz i jak Ci się wydaje. Nikt nie każe Ci znać dokumentacji na pamięć. Będą pewnie Cię pytać o problemy które sami mieli w projekcie i jak byś Ty je rozwiązał.

Pamiętaj że idziesz tam też dlatego aby sobie z
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: 3h rozmowy 4 vs 1 xDDD
napenow sie uda bro xD ciekawy jaki stack i hajs
z gory wiadomo ze to gowno zeby zapelnic dniowke w robocie a ty sie bedziesz pocic i tlumaczyc xDD

to jest it czyli najwieksze gowno jakie moze byc
to penwie 1 z 7
Czolemhotdog - @CalibraTeam: 3h rozmowy 4 vs 1 xDDD
napenow sie uda bro xD ciekawy ja...

źródło: 6ljx43

Pobierz
  • Odpowiedz
już zaczynam myśleć czy jej nie odwołać

@CalibraTeam: Nie ma co myśleć tylko idziesz i tyle, najwyżej jak ci nie pyknie to może wpadnie jakaś anegdotka na #pracait ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz