Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o Tailwind CSS? Na początku wydaje się mega wygodne, dopóki w kodzie HTML nie nawalisz 100 klas do opisu wyglądu elementów i jak mają się zachować przy różnych rozdzielczościach. Ale czy faktycznie o to chodzi w klasach CSS?

Kiedyś frątasiowanie było łatwiejsze, kiedy wszystkie komponenty sam pisałem, a gdy korzysta się z N gotowych bibliotek i każda implementuje coś po swojemu, kiedy wymieszasz SCSS ze zmiennymi CSS var(--zmienna), kiedy po zmianach interfejsu przestajesz panować, gdzie co jest zdefiniowane i każda zmiana psuje istniejące już elementy, to się zastanawiam, gdzie co poukładać.

- komponenty React / Angular / Web Components z własnymi stylami vs globalne style w głównym arkuszu
- SCSS vs zmienne CSS i ciągle nowe funkcje wchodzą (warstwy, własne własności)
- Tailwind vs stworzenie klasy CSS dla konkretnego elementu

Chyba najprościej hardkodować kolory i odległości z makiet do kodu zamiast tworzyć reusable klasy CSS i reusable komponenty, bo i tak są niespójne, choć da się to przerobić, aby kolory same się dopasowywały w zależności od motywu modala, elementu...

#frontend #css #programowanie #tailwind #tailwindcss
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Jeśli projekt rośnie i masz zespół to Tailwind z jasno opisanym design systemem (np. kolory, spacingi, fonty) daje dobre efekty, ale tylko przy dobrej strukturze, powtarzam DOBREJ STRUKTURZE która jest uzgodniona i rozumiana przez ciebie i kogoś kto tworzy makiety i cały zespół. Ja zawsze to tłumaczę tak, że to tak jak zabawa klockami LEGO ustalamy z których klocków korzystamy i nie "tworzymy" nowych klocków chyba, że nie ma
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel:

im wiecej expa masz tym bardziej widzisz jakim gownem jest tailwind, ergo stazysta jeszcze projektu nie postawil i juz instaluje srailwinda, a senior nigdy nie dopusci zeby takie cos znalazlo sie w jego projekcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
im wiecej expa masz tym bardziej widzisz jakim gownem jest tailwind, ergo stazysta jeszcze projektu nie postawil i juz instaluje srailwinda, a senior nigdy nie dopusci zeby takie cos znalazlo sie w jego projekcie

@wybacz: język faktów
  • Odpowiedz
@WaveCreator: Racja, biznesu nie interesuje design system, ale design system powinien dostosować się jak najlepiej do biznesu. Ale w Twoim przypadku, jaki opisujesz, to jest prezes do zaorania, a nie design system. Mogę tylko powiedzieć, że przykro mi, że masz takiego prezesa ¯\(ツ)/¯.

@Kresse No, masz 100% racji. Tailwind jest potrzebny tam, gdzie trzeba szybko budować UI i nie chce się pisać CSS-a. Tam, gdzie tworzysz aplikację z własnym
  • Odpowiedz