Wpis z mikrobloga

#synology #nas #synology #qnap #asustor #terramaster #komputery

Kupiłem synology 423+ warto dokupić pamiec cache?, sprzedający mnie namawia że to przyspieszy niesamowicie zapis i odczyt a także prace dockerze i plex
dyski ssd nie jakieś szalenie drogie ale rozważam jak co miało by się przydać w sensie czy wykorzystam

nas używany będzie jako chmura , backup i plex( czy cos innego podobnego ) , w przyszłości integracja smarthome i jakieś podstawowe aplikacje w docker
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kupiłem synology 423+ warto dokupić pamiec cache?

Kwestia co robisz na NASie i co ma buforować. Efektywnie i tak możesz mieć przepustowość max. 2Gbit/s (jeżeli zrobisz agregację pasma na 2 gniazdach ethernet), co daje max ~250MiB/s transferu.
Jeżeli masz dużo drobnych plików (logi, pliki tekstowe, pliki <~16KiB) do których często sięgasz, to możesz zyskać na szybkości.

Prędzej zacząłbym od dołożenia RAMu, licząc że jak typowy Linux będzie używać RAMu jako pamięci podręcznej (fabryczne 2 GiB
  • Odpowiedz
@lukaschels: dołożyłem cache do DS918+ i praktycznie nie zauważyłem różnicy, tam największym problemem jest sieć
do czasu aż nie podłączysz na usb jakiejś karty 2,5G albo 10G lub nie bedzie pracować na tej przestrzeni dyskowej 20+ osób jednocześnie to raczej nie ma sensu używać tego cache
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus @Ritycho ram dołożyłem w maksie co pozwala
Plików najwięcej to bedzie zdjęć
A aplikacji kilka raczej, wiec sprawne działanie ma znaczenie
Czyli można dołożyć ale przesadnie nie inwestować w pojemność
  • Odpowiedz
ram dołożyłem w maksie co pozwala

Plików najwięcej to bedzie zdjęć

A aplikacji kilka raczej, wiec sprawne działanie ma znaczenie

Czyli można dołożyć ale przesadnie nie inwestować w pojemność

@lukaschels: Nie wie czy