Wpis z mikrobloga

Hej wszystkim,
Mam takie pytanie z branży #handel
Czy ktoś regularnie korzysta z serwisu #alibaba ?
Mam pewien mały pomysł na biznes i powiedzmy że jestem zainteresowany produktem od dostawcy który jest na Alibaba. Napisał do mnie na Whatsapp ale ja wszędzie węszę próby oszustw. Może mi sprzedać próbki towaru, 10kg za 500 USD lotniczo - okej. Ale po 1 Nie chce robić transakcji przez Alibaba. Po 2. Jak weryfikujecie dostawców? Skąd mam wiedzieć że następna partia nie będzie jakimś szajsem?
Czy są jakieś inne możliwości poszukiwania dostawców?
#sprzedaz #import
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mkk141 no właśnie to jest to. Możesz zamówić jedna z wielu osób zajmujących sie weryfikacją dostawców w Azji. Jest ich od groma, no i jak się domyślasz, nie bez powodu. Jeden bardzo nie lubiany tutaj Mirek z tego żyje. Przy większych kwotach i kontraktach jednak warto skorzystać z takiej usługi.

Co do samego biznesu, lepiej dobrze policzyć cła, rodzaje dostaw i ich koszt, byś się nie przeliczył za bardzo ;)
  • Odpowiedz
@andandand: Da się to zabezpieczyć ale podstawą jest weryfikacja, czy kupujesz od faktycznego producenta, czy od jakiegoś pośrednika-pośrednika. Pomoc osoby specjalizującej się w imporcie będzie raczej niezbędna.
  • Odpowiedz
@krzaczor93: to racja. Jeżeli zamawiasz nie rzecz gotową a komponenty, to te komponenty mogą przestać być dostępne. Tak miałem z wyświetlaczem - zniknął z oferty, podobnych parametrami brak. Wymiary inne, sterownik inny.
  • Odpowiedz