Wpis z mikrobloga

#pkp #pociagi #intercity #transportpubliczny

Ale ceny połączeń kolejowych są chore. Przecież prawie na każdej trasie (może poza przebiegającymi przez płatne autostrady) bardziej opłaca się pojechać już w dwie osoby samochodem niż pociągiem. A jakby jeszcze wziąć pod uwagę dodatkowy czas dojazdu + bilety komunikacji miejskiej/taxi, to tak naprawdę niektóre trasy są tańsze samochodem nawet samotnie.
I to jest niby to zachęcanie do ekologii itp itd?

Tak. W większych miastach samochodem trzeba zadbać o parking, ale można zawsze szukać wtedy noclegu trochę dalej od centrów miast, gdzie znowu jest on często tańszy.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kemek: z 3 tygodnie? na dzis to samo polaczenie 75pln.

W UK taniej jest leciec samolotem przez jakies miasto w EU, niz brac pociag przez caly kraj, takze chyba u nas nie ma tragedii ;)

London - Edynburg pociag 200funtow, gosciu polecial przez Amsterdam i wyszlo taniej ;)
pastaallacarbonara - @kemek: z 3 tygodnie? na dzis to samo polaczenie 75pln. 

W UK t...
  • Odpowiedz
  • 0
@kemek: Zapomniałem dopisać też o jakichś głupich praktykach rezerwowania części miejsc w pociągu do sprzedaży tylko w kasach.
Później jedziesz pociągiem w wagonie, w którym rzekomo już na tą konkretną trasę w internecie nie ma miejsc, ale realnie wychodzi, że 30% miejsc w wagonie pustych.
  • Odpowiedz
Zapomniałem dopisać też o jakichś głupich praktykach rezerwowania części miejsc w pociągu do sprzedaży tylko w kasach.

Później jedziesz pociągiem w wagonie, w którym rzekomo już na tą konkretną trasę w internecie nie ma miejsc, ale realnie wychodzi, że 30% miejsc w wagonie pustych.

@kemek: pierwsze slyszę, masz jakieś źródlo tej informacji? Moze to wynikac z tego, ze ktos juz zarezerowowal sobie miejsce siedzace na 20% odcinku calej trasy, wiec
  • Odpowiedz
@kemek ty odkrywasz dopiero jak świat działa? Nie wiem co cię dziwi. Tak o ile pociągi są ekologiczne to nikt nie obiecuję że będą tanie lub za darmo. Gdziekolwiek kolejami podróżowałem to aspekt ekonomiczny był chyba na ostatnim miejscu.
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: Gdzieś przeczytałem o tym, że jest jakaś pula zarezerwowana dla kas. Nie mam pewnego źródła.
No ale już nie raz kupowałem rzekomo ostatnie 2 miejsca w wagonie przy stoliku (gdzie są 4 miejsca), a przez całą trasę nikt nie usiadł naprzeciwko i przy stoliku obok też puste całą trasę zostały 1-2 miejsca. Reszty wagonu nie da się tak obserwować bez wzięcia jakiejś kartki i notowania. xD

Może miałem "pecha", że akurat
  • Odpowiedz
Przecież prawie na każdej trasie (może poza przebiegającymi przez płatne autostrady) bardziej opłaca się pojechać już w dwie osoby samochodem niż pociągiem.

@kemek: a samochody to za darmo rozdają na Placu Czerwonym?
  • Odpowiedz
  • 0
@Karatte: Chodzi o to, że jak ma się samochód, to już dla dwóch osób jest taniej niż pociągiem. I gdzie tu niby to dbanie o środowisko itp. itd.
  • Odpowiedz
  • 1
@kemek czyli jak się ma nogi, to już taniej pieszo?
Jeżeli uważasz, że Twój czas (czyli największą wartość jaką masz) się nie liczy, to pracuj prowadząc samochód.
Ja wolę w pociągu odpisać na zaległe maile i obejrzeć serial.
  • Odpowiedz
  • 0
@kemek ogólnie rząd się odgrażał że bilety Intercity są tanie i jest zezwolenie dla prezesa Intercity na podwyżkę cen biletów. Pewnie czekają na okres po wyborach ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@kemek gdzieś przeczytałeś coś słyszałeś ale źródła nie masz. A wiesz dlaczego? Bo bzdury piszesz. Jest centralny system rezerwacji taki sam niezależnie od kanału
  • Odpowiedz