Wpis z mikrobloga

#steamdeck imho po releasie SteamOS nie zobaczymy SD2. Bo w sumie po co mieliby to robić? Valve zarabia wagony pieniędzy nie na hardwarze a na sprzedaży gier. Mogli zrobić ruch by rozpromować handheldy co się udało, mamy ich wysyp. Teraz dopracowali swój system który działa o niebo lepiej niż windows. Nie widzę tu przestrzeni dla nowej odsłony Steam Decka bo jego miejsce zajmą jakieś Rog Ally z preinstalowanym steam os
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szmichal: właśnie że jest na odwrót. Im więcej Valve zarabia na Steam tym więcej dziwactw możemy się spodziewać.
SteamDeck to pokaz możliwości nie tylko protona ale i Steam inputs, te śmieszne trackpady mogą być użyte do grania w gry wymagające masy klawiszy bez konieczności podpinania klawiatury, gdzie poza sprzętem Valve taką możliwość mają pady od PlayStation.

Jeśli uważasz że SteamDeck 2 to będzie to samo ale trochę mocniejsze to mało
  • Odpowiedz
  • 0
@Rustyyyy: właśnie od chyba 6 lat nie zrobili drugiego indexa, wcześniej drugiego steam linka. Myślę że Valve promuje pewne rozwiązania by potem inni je zaimplementowali a sami koszą dalej hajs za marketplace i gry na steamie
  • Odpowiedz
  • 0
@Rustyyyy: przecież utrzymywanie działu hardware, service desku, firmy obsługujące gwarancje też kosztuje. Ciekawe czy steam deck im się spina finansowo. Imho cel osiągnięty, zwiększenie bazy użytkowników steama. Myślę że to jest cel nadrzędny valve a nie tworzenie konsol. Dlatego strzelam, że SD2 nie powstanie
  • Odpowiedz
@szmichal: popatrz głębiej, powiedzmy że ktoś chce pograć na padzie w gry na PC.
Steam Big Picture plus Steam inputs, a u konkurencji jak zwykle
Ktoś ma dość korporacji Microsoft więc przechodzi na Linuxa
Steam jako jedyny ma oficjalny client na tym systemie gdzie reszta ma społecznościowe rozwiązania polegające na tym że ktoś za darmo robi coś a właściciele platformy przeszkadzają.
Według SteamDB Valve bawiło się Wineratorem czyli aplikacją na Androida
  • Odpowiedz
  • 0
@Rustyyyy: dwa twoje pierwsze akapity mowia o softwarze, nie hardware. No zobaczymy, ale myślę ze valve nie wypusci SD2 a bedzoe wspierało steamos pokazując przez SD1 ze jest nisza na taki handheld
  • Odpowiedz
właśnie od chyba 6 lat nie zrobili drugiego indexa, wcześniej drugiego steam linka

@szmichal: Bo do były rozwiązania które nie chwyciły.
Index choć bardzo dobry był za drogi, był rozwiązaniem z wieżami-konkurencja go zjadła po prostu.

Steam link - ewoluował jako apka, po co robić osobne urządzenie kiedy telewizory mają na tyle mocne procki by to same ogarnąć(choć przyznam że pomimo tego że tylko 1080p sam używam steamlinka
  • Odpowiedz
@szmichal: Mi się wydaje, że jednak wypuszczą, w przeciwnym wypadku nie byłoby zapowiedzi i leaków, że ma nadejść. A też porzucać coś nad czym zaczęli produkcję to też średnio
  • Odpowiedz
@Ostrzewtlumie: ale to jest przychód a nie zysk, mogą sprzedawac bardzo blisko ceny produkcyjnej albo nawet tracic na niektórych wersjach, valve zarabia po prostu na steamie gdzie od każdej sprzedanej gierki odlicza sobie chyba 30procent dla siebie. Dlatego wcale nie zdziwiłbym się jakby mimo wszystko poszli mocniej w steam os na innych handheladach, bo udostępnią to za darmo, producenci nie płacą za licencje windowsa, a valve sobie to potem odbija
  • Odpowiedz
  • 0
@Ostrzewtlumie: przychod =/= dochod. Nie ma tam ceny obslugi service desku, gwarancji tych urzadzen etc. Design i obsluga posprzedazowa takiego sprzetu jest ekstremalnie trudna i kosztowna takze tak jak @kromeczek pisze, valve woli rozwijac oprogramowanie (steam, steamos) bo to ogarnia a steamdeckiem rozpromowali handheldy. Po releasie steamos sam zastanawiam sie, czy nie przejsc na legiona czy rog ally bo to jest nobrainer. Brak windowsa na handheldach pozwoli (mam nadzieje)
  • Odpowiedz