Wpis z mikrobloga

DAX Futures - Z Pomarańczowego w czerwony

Wzrostowy początek tygodnia z fatalnym końcem na mocno podbitej zmienności trochę namieszał w popytowej sielance pobijanych dzień po dniu maksów. Odrobina wiatru w żagle podaży może wyzerować całą majową zdobycz byków i skomplikować układ techniczny na najszerszych interwałach.

Wolny trend na H4 posypał się na piątkowej sesji, a odreagowanie nie sięgnęło nawet połowy świecy. Z tej perspektywy kontynuacja ruchu mogłaby zrzucić kurs do okolic 22828, czyli w pobliże luki z 2 maja. Kupujący by oddalić zagrożenie musieliby wyprowadzić kontrę powyżej 23816, a najlepiej nad 23910. Ustawię się tu z S po 23836, SL 23927, TP1 i BE 23572, TP2 22922.

Na dziennym realizacja ewentualnego zjazdu z H4 zakończyłaby się przy pierwszym zniesieniu całego ruchu od kwietniowego dołka. Nic wielkiego, w sumie zwykła korekta. Ostrzeżeniem jest tylko zmienność najwyższa od 10 kwietnia.
Przy kontynuacji do ~22800 znacznie gorzej od dziennego wyglądałby jednak interwał miesięczny, bo pojawiłby się długi górny cień po ucieczce z nowych szczytów. Do końca miesiąca jeszcze pięć sesji, więc nadal daleko by przesądzać o rozstrzygnięciu.

Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem 5 zamkniętych transakcji, na których zarobiłem 546 punktów (2 stratne, 3 zyskowne). W nowy tydzień wchodzę z krótką po 23659, SL 23732 TP 23356.

#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax

Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023 Rok 2024
2025 12 stycznia 19 stycznia 26 stycznia 2 lutego 9 lutego 23 lutego 02 marca 09 marca 16 marca 23 marca 30 marca 6 kwietnia 13 kwietnia 19 kwietnia 27 kwietnia 4 maja 11 maja 18 maja
DJ007 - DAX Futures - Z Pomarańczowego w czerwony

Wzrostowy początek tygodnia z fata...

źródło: DAX_FUT-25-05-2025_multi

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DJ007: jezeli chodzi o sama analize techniczna wykresu to zgoda ale jezeli spojrzymy na to dlaczego roslo oraz dlaczego spadlo w piatek to juz robi sie nieciekawie. Spadlo bo trumpek znow dorwal sie do telefonu i wrzucil info o kolejnych clach, tym razem na europe. Pisalem o tym w tygodniu narzekajac ze moje szorty wywalily sie na glupi ryj po tym jak ciagle roslo i ze w koncu musi spasc
  • Odpowiedz
  • 0
przecież jutro będzie pompa pod rozmowy o cłach, dopiero jak się uspokoi temat to Ski będą miały sens

@DubKidz: Gdybym był absolutnie pewny kiedy short ma sens, to nie stawiałbym SL, tylko czekał na moment absolutnej pewności. Ale tak nie jest.
  • Odpowiedz
  • 1
Oczywiscie gadanie trumpa nie jest legalne bo clo moze nalozyc kongres wiec tym nardziej uwazam ze nagle spadki byly tylko ustawkami grubasow

@nie-ma-letko: Ja nie przewidzę tego kto kiedy i co powie, ani czy to będzie po myśli czy nie dla akurat otwartej pozycji. Nie zastanawiam się co zrobi "grubas", czy będzie wojna, czy kupują algorytmy, ja zastanawiam się tylko nad tym co ja mam zrobić. Sam nigdy nie uwzględnię
  • Odpowiedz
  • 0
Prowadzisz jakieś większe statystki swoich zagrań? Np ostatni rok? Grasz wyłącznie CFD

@skubi82: Prowadzę, ostatnie 12mcy na DAX akurat całkiem fartowne. DAX tylko cfd, poza tym futy indeksowe i akcyjne na GPW no i kasowy.
  • Odpowiedz
@DJ007: w sensie ja rozumiem, info o trumpie było już wcześniej, więc można założyć że jest 'w cenie' i generalnie nie patrzysz na eventy, bo albo już się wydarzyły, a na przyszłe nie masz wpływu. Ale akurat ten pattern z odroczeniem ceł i wzrostami to już taki klasyczek :D
  • Odpowiedz