#motocykle #motoryzacja witam, planuje zakupić motocykl 125cc typowo pod jazdę po mieście,weekendami nad jezioro oraz jak pogoda dopisze to ok 16km do pracy ekspresówką bądź drugą opcją przez miasto, zastanawiam się nad Honda shadow 125, Benelli Leoncino 125 oraz nad renegade vegas 125, miał ktoś może do czynienia z tymi motocyklami i byłby w stanie podać wady oraz zalety jednego z tych motocykli, nie zamykam się na inne motocykle 125 więc jeśli ktoś chciałby się podzielić informacjami na temat innych modeli to również byłbym wdzięczny Pozdrawiam.
@xyz_xyz: w przypadku dojazdu do pracy na szczęście jest to około 16km, z czego po wjeździe po przejechaniu około 3km są pierwsze światła i po kolejnych 2 następne,reszta drogi do pracy to droga dwupasmowa z prędkością maksymalną 70km/h więc tutaj luz, ogólnie jeśli chodzi o wyjazd na dalsze dystanse to raczej odpada drogami szybkiego ruchu
@Zielony34: posiadam skuter 50cc 10 cali już około 10 lat, na dojazd do sklepu dwa osiedla dalej nadaje się jednak problem w tym są zatłoczone ulice gdzie wyprzedzają na milimetry i dziury w drogach oraz wklęsłości na drodze, w dodatku ten skuter już ma owiewki słabe więc trzeba to wymienić na coś nowszego, jest jakaś znaczna różnica między skuterem 50cc a skuterem 125cc pod tymi względami ? Wsm też by
@piijany No komfort podróży na 125 będzie nieporównywalnie lepszy od 50. Nie martwił bym się też o manewrowanie. Skuter 125 kupisz na pewno taniej, niż motocykl tej pojemności.
@ApesHODL: komfortowo 120-130kmh to ja jezdze na swoim 500ccm (a 150kmh od czasu do czasy aby wyprzedzić, etc). Jezdżę na większym Leoncino Trail i mogę polecić - mam nadzieję, że mniejszy brat trzyma poziom ;)
@ApesHODL na prostej jak stół lub z górki i w przypadku wiatru w plecy, plus jak kierowca ma 60 kg. W każdym innym przypadku jedziesz prędkościa porównywalną do ciężarówek lub odrobine większą, świetna podroz ( ͡º͜ʖ͡º)
odpowiedz sobie na dwa pytania: ile jesteś w stanie wydać kasy oraz czy chce ci się bawić w przeczesywanie ofert używanych motocykli (co w sumie wynika z odpowiedzi na pierwsze pytanie). Wtedy można zawęzić wybór i pomyśleć, co ci pasuje sylwetką, co się opłaca w kontekście cena/jakość itd.
Shadow bym odpuścił, ciężko upolować coś sensownego w uczciwej cenie, na dodatek w jego przypadku są jakieś chore akcje typu moto
@BrockLanders: dziękuję za odpowiedź, właśnie popatrzyłem i nową benelli z salonu miałbym w cenie shadow, myślę że popatrzę nad jakimiś nowymi z salonu za powiedzmy 15-17k z łącznym budżetem do wydania na 22-23k, zależałoby mi aby nie był to motocykl co po pierwszych 2k się rozsypie tylko pojeździ więcej pomijając koszty eksploatacji, chyba najrozsądniej będzie jak potestuje np tego benelli popatrzę też nad yamahą,Honda i Suzuki pewnie bym trochę więcej
@ApesHODL: Dopóki wiatr nie zawieje, a za tobą tir na tempomacie ustawionym na 87km/h. Widziałem nie raz, nie dwa takie sytuacje i aż skóra cierpła na plecach, jak na 125 ktoś walczył, aby nie znaleźć się na zderzaku TIRa. Pojemność 125 nie jest stworzona do ciągłego utrzymywania 110-120km\h. Niektóre modele przy wyjątkowo sprzyjających warunkach może z lekkiej górki pojadą tyle, ale to chwilowo.
@Zielony34: w sumie tez dobry pomysł ze skuterem 125, aktualnie posiadam 50cc śmieszne to jest ze w tym skuterze który ma już z 16 lat cały koszt jaki wydałem na jego utrzymanie to 500 zł właściwie to on żyje własnym życiem, zastanawiam się też nad takim wariantem żeby ten sprzedać i kupić skuter 125 + zrobić w te wakacje prawko kat a, czyli powiedzmy całość by wyniosła może w okolicach
Pozdrawiam.
Komentarz usunięty przez moderatora
@piijany: Skuter.
@xyz_xyz Mialem okazję gruzowac benelli 125tka po s8. Najlżejszy też nie jestem i z palcem w nosie robił 110.
odpowiedz sobie na dwa pytania: ile jesteś w stanie wydać kasy oraz czy chce ci się bawić w przeczesywanie ofert używanych motocykli (co w sumie wynika z odpowiedzi na pierwsze pytanie). Wtedy można zawęzić wybór i pomyśleć, co ci pasuje sylwetką, co się opłaca w kontekście cena/jakość itd.
Shadow bym odpuścił, ciężko upolować coś sensownego w uczciwej cenie, na dodatek w jego przypadku są jakieś chore akcje typu moto
@ApesHODL: Dopóki wiatr nie zawieje, a za tobą tir na tempomacie ustawionym na 87km/h. Widziałem nie raz, nie dwa takie sytuacje i aż skóra cierpła na plecach, jak na 125 ktoś walczył, aby nie znaleźć się na zderzaku TIRa. Pojemność 125 nie jest stworzona do ciągłego utrzymywania 110-120km\h. Niektóre modele przy wyjątkowo sprzyjających warunkach może z lekkiej górki pojadą tyle, ale to chwilowo.