Wpis z mikrobloga

Dokładnie 20 lat temu, Liverpool wychodzi z szatni przegrywając po pierwszej połowie 0:3... Reszte opowieści wszyscy dobrze znamy. Lubię wracać do tamtego dnia, do tamtego wieczora.

Począwszy od spóźnienia na początek meczu, i już było 1:0. Poprzez emocje kumpla, który w trakcie meczu odwrócił się od Milanu i zaczął kibicować LFC.

W pamięci pałęta mi się wspomnienie z wczesnych edycji LM, gdy Werder Brema wyciągnął 0:3 na 5:3 w meczu LM z Anderlechtem. Pamiętałem podróż Manchesteru United od 0:3 do 5:3 w meczu ze Spurs, czy końcówkę LM 99. Ale żeby finał odwrócić z 0:3 i to w 6minut... WOW.

A potem dogrywka i ta obrona Dudka, najbardziej niemożliwa w historii. Nigdy czegoś takiego nie widziałem, to był kosmos. Wydawało się, że gdy Shevchenko dopadał do piłki po pierwszej paradzie Polaka, nie ma opcji żeby nie padła bramka. Nie padła. Gatuso przyznał po meczu, że wtedy zrozumiał, że nie będą wstanie wygrać tego spotkania.

A potem karne. Dudek Dance. Polak bohaterem najbardziej spektakularnego finału LM w historii.

Lubię wracać...
#mecz #pilkanozna
footix - Dokładnie 20 lat temu, Liverpool wychodzi z szatni przegrywając po pierwszej...

źródło: z2731266Q,Jerzy-Dudek

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@footix: A później zdajesz sobie sprawę że wszystkie karne Milanu powinny zostać powtórzone, bo Dudek do każdego doskakiwał metr do przodu.
Przy karnym Pirlo i Kaki to prawie na 5 metr wyszedł a sędzia nie reagował
  • Odpowiedz
@footix: pamietam, to byla sroda przed bozym ciałem, przyjechałem do domu ze studiow i braciak tak samo. Ogladamy razem z tata, po pierwszej polowie mame sie pyta: dlugo bedziecie jeszcze ogladac, bo chce sie klasc spac. My:" jeszcze 45minut bo juz 3:0". A pozniej 3:3, przerwa, dogrywka i karniaczki. Piekne meczycho (òóˇ)
  • Odpowiedz
@footix to był mój pierwszy mecz takiego kalibru, który pamiętam od deski do deski - mistyczne wręcz przeżycie tyle rzeczy się wtedy wydarzyło w ciągu tych 3 godzin, nie dało się po tym zasnąć.
  • Odpowiedz
@footix: najlepszy mecz w historii. Chyba tylko tegoroczne mecze Barcelony z Interem zbliżyły się do tego poziomu, dlatego jarałem się tym sezonem bo trochę Barca obudziła moje wspomnienia z czasów wczesnej młodości.
  • Odpowiedz
@footix: Też lubię od czasu do czasu obejrzeć skróty tego finału, coś pięknego - na dokładkę zostawię ciekawy materiał o tym co skłoniło Dudka do takiego tańca(ʘʘ)

@FerdekM zawsze ten komentarz się pojawia i zawsze dostaje odpowiedź - wtedy nie było takiego przepisu + Dida też wychodził xd
Moonherb - @footix: Też lubię od czasu do czasu obejrzeć skróty tego finału, coś pięk...
  • Odpowiedz
Przy karnym Pirlo i Kaki to prawie na 5 metr wyszedł a sędzia nie reagował

@FerdekM: Dudek w którymś wywiadzie przyznał, że zdawał sobie z tego sprawę, ale wolał nie odwracać się w stronę sędziego bo dałby mu sygnał że coś może jest nie teges i sędzia miałby pretekst żeby kazać powtarzać karnego;d
  • Odpowiedz
@footix nie lubie piłki. Ogladam repre dla śmiechu i ważniejsze wydarzenia. Jednak ten finał pamiętam jak dziś, okrzyki radości w domu były tak ogromne że mój pies po tym finale na hasło mecz chował się w innym pokoju ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz