Wpis z mikrobloga

#studia #iwe #spawalnictwo #spawanie #pracaspawaczamnieprzeistacza #praca

Cześć Mirki ()

Ostatnio przewinęło się tu kilka postów związanych ze spawalnictwem, ale nie znalazłem z tego roku.

Interesują mnie uprawnienia IWE (chce zacząć w tym roku) i chciałbym w przyszłości rozwijać się w tym kierunku zawodowo. Zastanawiam się jednak, jak wygląda kwestia zdobycia pierwszego doświadczenia. Jestem z Małopolski, a ofert pracy dla pomocnika czy asystenta spawalnika jest praktycznie zero.

Jak to wygląda w praktyce? Czy trudno jest „wejść” w ten zawód bez znajomości?

Jak wygląda kwestia zarobków – głównie delegacje? Da się z tego spokojnie wyżyć w obecnych czasach?

Czy prócz samego IWE warto coś dołożyć? np VT?
ickE - #studia #iwe #spawalnictwo #spawanie #pracaspawaczamnieprzeistacza #praca 

Cz...

źródło: image

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ickE: Jak jesteś zajebisty i masz certyfikat za 4k, to może nawet umowę o pracę dostaniesz :)
Dobrze jakbyś oprócz spawania ogarniał ślusarstwo w tym obsługę maszyn typu wiertarka stołowa, gilotyna do blach, czy tokarka.
  • Odpowiedz
Jak chciałem wejść w branżę 2 lata temu (Mam MIBM skończone, spawam wszystkimi popularnymi metodami ale papiery tylko na 111 mam), to zaproponowano mi na stanowisku spawalnika/młodszego spawalnika 5500 brutto. Duży zakład który wytwarza nawet aparaturę pod reaktory jądrowe. Po Ich stronie były koszty związane z kursem IWE. Dyrektor powiedział, że doświadczeni spawalnicy zarabiają w okolicach średniej krajowej u nich. Po ilu latach jesteś uznawany za doświadczonego..? Tego nie wiem, ja temat
  • Odpowiedz
  • 0
@ickE
Mam iwe, ewe,iwi-c, vt2. 10 lat w branzy.
Żeby zacząć dobrze zarabiać musisz zdobyć doświadczenie i znajomości. Jak masz glowe na karku to wraz z doświadczeniem możesz dużo zarobić. Pamiętaj, że nikt Ci nic nie da za darmo, więc sprzedajesz swoją wiedzę, umiejętności i kreatywność. Jak chcesz dobrze zarabiać to zapomnij o etacie
  • Odpowiedz