Aktywne Wpisy

mirko_anonim +93
✨️ Jak radzić sobie z finansowymi dylematami w związku? Ⓘ
Tldr: moja narzeczona nie jest zadowolona z faktu, że pomagam finansowo moim rodzicom. Nie wiem co robić.
z narzeczoną planujemy ślub w następnym roku. Rzecz w tym, że coraz częściej widzę mniejsze i naprawdę zastanawiam się czy ten ślub to dobry pomysł, a po wczorajszej kłótni w ogóle zastanawiam się czy nie zerwać oświadczyn.
Jestem programistą i zarabiam bardzo dobrze. Narzeczona dowiedziała się, że
Tldr: moja narzeczona nie jest zadowolona z faktu, że pomagam finansowo moim rodzicom. Nie wiem co robić.
z narzeczoną planujemy ślub w następnym roku. Rzecz w tym, że coraz częściej widzę mniejsze i naprawdę zastanawiam się czy ten ślub to dobry pomysł, a po wczorajszej kłótni w ogóle zastanawiam się czy nie zerwać oświadczyn.
Jestem programistą i zarabiam bardzo dobrze. Narzeczona dowiedziała się, że

mirko_anonim +2
✨️ Czy zmiana nazwiska po ślubie jest ważna? Ⓘ
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –

25 maja 1994 roku światło dzienne ujrzał jeden z najbardziej legendarnych i kontrowersyjnych albumów w historii muzyki ekstremalnej – "De Mysteriis Dom Sathanas" autorstwa norweskiego zespołu Mayhem. Ten krążek nie tylko zdefiniował brzmienie drugiej fali black metalu, ale również stał się mrocznym symbolem tragicznych wydarzeń, które miały miejsce w zespole.
Śmierć i zbrodnia w tle – Gitarzysta Øystein "Euronymous" Aarseth został zam*rdowany przez basistę Varga Vikernesa (Burzum) w 1993 roku – jeszcze przed premierą albumu. Mimo to partie basowe Vikernesa. zostały pozostawione na płycie, co wzbudziło sporo kontrowersji.
Wokal Dead'a zza grobu? – Choć szwedzki wokalista Per "Dead" Ohlin popełnił samob*jstwo w 1991 roku, nie brał udziału w nagraniach tego albumu. Partie wokalne na "De Mysteriis Dom Sathanas" nagrał legendarny Attila Csihar, który powrócił do zespołu wiele lat później.
Mroczny klimat – tytuł albumu można przetłumaczyć z łaciny jako „Tajemnicza Świątynia Szatana”. Całość przesycona jest chłodnym, surowym brzmieniem, które do dziś uznawane jest za wzorcowe dla gatunku.
Nagrania w cieniu tragedii. Proces tworzenia płyty trwał wiele lat i był naznaczony licznymi zmianami składu, samob*jstwem, m*rderstwem i atmosferą obsesyjnego kultu śmierci.
"De Mysteriis Dom Sathanas" do dziś inspiruje kolejne pokolenia black metalowców i uchodzi za kamień milowy podgatunku. W 2017 roku zespół wykonał ten album w całości podczas specjalnej trasy koncertowej, oddając hołd jego niepokojącej historii.
Krążek ten to nie tylko muzyka – to manifest epoki, która zrodziła się w ciemnościach norweskich lasów. Dla fanów black metalu to pozycja absolutnie obowiązkowa.
#blackmetal #metal #ciekawostki #ciekawostkimuzyczne
źródło: Mayhem
Pobierz@uciekinier_z_plantacji_janusza: co xD