Wpis z mikrobloga

Mireczki moje drogie. Grupy na FB to rak i zawody w tym kto rzuci większą QPĄ. A kierownika budowy nie masz?!

Tak więc mam stan SSZ, ale muszę załatać poddasze bo wiatr hula i mnie wkurza. Jak zostawię otwarte drzwi na dole to dom zamienia się w komin z ogromnym ciągiem.
Jak to się łata prawidłowo? Przestrzeń od frontu na wieńcu wyrównać XPSem? Jakąś siatkę przeciw gryzoniom i owadom by wypadało pewnie dać i płytę OSB żeby to załatać z zostawieniem szczeliny wentylacyjnej. Dostępu od zewnątrz nie mam i trzeba wszystko zrobić od wewnątrz.
W komentarzach dodatkowe zdjęcia.

#dom #budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #remontujzwykopem
Alchemik88 - Mireczki moje drogie. Grupy na FB to rak i zawody w tym kto rzuci większ...

źródło: IMG20250519184324

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przestrzeń od frontu na wieńcu wyrównać XPSem

@Alchemik88: to ja bym dał go wyżej, tylko od desek zostawić szczelinę wentylacyjną, jak bedziesz robił elewację to dasz wełnę nad murłatę by mostka nie było i zamkniesz styropianem od zewnątrz i dopiero tam kratka by była potrzebna przy deskach chyba że wpadnie podbitka to kratkę dasz przy okapie, pod pasem nadrynnowym
  • Odpowiedz
@Alchemik88: Dobry film. Oczywiście nie omawia co zrobić jak mamy krokwie narożne oraz lukarny ale chodzi o schemat. Robiąc dobre, gęste sznurkowanie można całkowicie zrezygnować z membrany. Paroizolacja jest w takim przypadku najważniejsza. To wszystko powinno być opisane w projekcie technicznym ;)
  • Odpowiedz