Wpis z mikrobloga

#genealogia #genetyka #dna #gruparatowaniapoziomu #kiciochpyta

Witam. Zważywszy na ciągły postęp w badaniach chciałbym zapytać :
Jakie w 2025 roku można wykonać badania dna jeśli chce odnaleźć ojca mojego ojca?
Która firma daje najlepsze badania i najlepsza bazę danych ?
Jakiego typu badania wykonać ( jest ich sporo i się troszkę gubię)

Pozdrawiam
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

można wykonać badania dna jeśli chce odnaleźć ojca mojego ojca?

@muchabzz: O ile ojciec twojego ojca nie ma swojego DNA w jakiejś bazie to nie ma takiej opcji. Bez wcześniejszych badań DNA to nie znajdziesz nawet swojego ojca.
  • Odpowiedz
@muchabzz: ciężko mówić najlepsze czy nie najlepsze, główne firmy genealogiczne to ancestry i myheritage ew ftdna. Myheritage ma największą bazę jeżeli chodzi o europę, ancestry raczej więcej usa. Sama robiłam darmowy test na ancestry za drzewo i wgrałam plik z dna na myheritage, obydwie firmy badają trochę inne segmenty dna, ale jakoś to się w większości da ze sobą zgrać. Na ancestry miałam 6k osób dopasowanych, większość bardzo daleko, na
  • Odpowiedz
a co z dziećmi tego dziadka ?

@muchabzz: też musieliby być w bazie porównawczej żeby wyłapało. Technicznie rzecz biorąc mógłbyś mieć ok 1/4 podobieństwa genetycznego do jego dzieci, i ok 1/8 do jego wnuków. To dużo w skali populacji. Tylko wszystko się sprowadza do tego żeby mieć w bazie porównawczej to DNA. Bez tego nic się nie wykombinuje.
W sumie kojarzę reklamy wspomnianych Ancestry i Heritage ale nie wiem na
  • Odpowiedz
@muchabzz: Tak zawsze to działało, na ancestry nie wgrasz zewnętrznego pliku z dna zrobionym gdzieś indziej. ALE sytuacja w ostatnich dniach się zmienia i dosłownie dziś były już sygnały że myheritage też się pomału wycofuje z możliwości wgrywania testów zrobionych gdzieś indziej. Chociaż wydaje mi się że to tylko sianie fermentu przez osoby mieszkające poza PL które z jakichś przyczyn wynikających z przepisów w danym państwie nie mogą wgrać testu,
  • Odpowiedz