Wpis z mikrobloga

#pracait
Jako laik zapytam.

Skoro rynek Juniorów się skończył,na byle ofertę pracy jest 100 chętnych na miejsce,a nierzadko się programistów zwalnia to czy jest jakaś branża w której programista bu się odnalazł i mógł się stosunkowo łatwo przekwalifikować? Branża z podobnymi luksusowymi warunkami pracy?(Praca zdalna,nienormowany czas,przerwy kiedy chcesz)

Finanse? Bankowość? Może programowanie maszyn produkcyjnych?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polot: Gdyby taka istniała to większość by już do niej s---------a łącznie ze mną. Finanse w dobie AI? Przecież ludzie w tej branży polecą jeszcze szybciej niż kodomałpy. Programowanie maszyn produkcyjny? Odbywa się onsite i zwykle wystarczy jeden programista PLC a nie cały zespół. Abstrahując już od tego, że w polsce niewiele się produkuje.
  • Odpowiedz
Może programowanie maszyn produkcyjnych?

@polot: no jak ci pasują delegacje 3 tygodnie w miesiącu by potem siedzieć w fabryce smrodu od poniedziałku do soboty po 11h dziennie to droga wolna
  • Odpowiedz
Finanse w dobie AI

@okrupnik: AI w mojej skromnej ocenie jeszcze długo nie będzie jako kompleksowy produkt do A do Z, albo inaczej, za duży czas, okres stworzenia takiego produktu. Aby był w pełni funkcjonalny i tak aby osoba bez znajomości z programowania, mogła go obsługiwać. Dlatego AI najszybciej wykosi naszą branżę, bo produkt nie musi być od A do Z funkcjonalny, aby był użyteczny, bo programista coś ręcznie pozmienia
  • Odpowiedz
@okrupnik: nie powiedziałbym, że ludzie z finansów polecą tak szybko przez AI z jednego prostego powodu - oni i tak już uja robią. Te wszystkie BIG4, firmy consultingowe, hedgefunds. To wszystko to taka iluzja, że coś tam faktycznie robią, że nad czymś pracują. Quant analitycy w największych hedge fundsach nie są w stanie przebić SP500 jeśli chodzi o lokowanie giełdowe kapitału, audytorzy przeklejają tabelki w excelu bez pojęcia. Tam nikt
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@EgzeQTroll @KrolSandaczPierwszyRozrzutny @1Andrzejek123_ No to Panowie pora dorosnąć i w końcu zaakceptować,że za chwilę skończy się eldorado w IT i drapanie się po jajach na pracy zdalnej.Jak ktoś ma problem,żeby pracować pod presją czasu stacjonarnie to widać,że jest nieprzygotowany do życia.

K---a,cała Polska robi pod presją czasu a wy macie z tym problem :-)

W ogóle czy w dzisiejszych czasach programista będzie zapieprzał pod presją czasu i że wzrokiem
  • Odpowiedz
@polot: Ja w IT nie jestem i ubolewam nad tym że przez własną głupotę nie wsiadłem do tego pociągu kiedy było jeszcze łatwo. Po prostu zauważyłem że ludzie z tej branży często płaczą że trzeba działać pod presją xd
  • Odpowiedz
@okrupnik:
Na OLX jest mało ofert dla programisty PLC, i wygląda na to, że jest to praca dla ludzi którzy coś tam ogarniają jeszcze z elektroniki, najlepiej żeby byli po mechatronice. Programista jest dzisiaj w czarnej dupie. A kierunek wydawał się taki przyszłościowy w erze wszechobecnych komputerów XD
  • Odpowiedz